Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Saus til nyttårskalkun

Andreas Viestad nyttårskalkun

En god saus kan redde kjøtt som blir litt tørt. Dette er en saus med mye rik kalkunsmak, basert på innmaten som man gjerne finner inni buken på fuglen. Ekstra god blir den hvis man bruker kraften til å koke ut restene som har dryppet ned på langpanna.

Tekst: Andreas Viestad

Foto: Mette Randem

Dette trenger du:

1 kalkunhals eller 5 dl kyllingkraft

2 ss hakket løk

2-4 ss finhakkede rotgrønnsaker, for eksempel sellerirot og persillerot

6-7 dl vann

2 dl portvin eller 1 dl portvinsgelé

2 dl fløte

2-4 ss hvetemel

1 kalkunlever

Slik gjør du:

Brun kalkunhalsen i en liten gryte sammen med løk og rotgrønnsaker. Hell over vannet, kok opp og la trekke om lag 2 timer. Like før servering, sil kraften. Bruk gjerne til å koke ut restene fra langpanna, da får sausen mer smak.

Ha kraften tilbake i gryta, ha i portvin og kok opp. Bland fløte og hvetemel og ha oppi sausen. Fjern alle sener og hinner på leveren, hakk og ha oppi sausen. La småkoke i 5-7 minutter. Kjør med en stavmikser. Smak til med salt.

Denne sausen passer perfekt til nyttårskalkunen som det er skrevet om i Ringsaker kommunes julemagasin 2019.