Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Tretopptur
Tretopphyttetur er en populær aktivitet - kanskje årets julegave? Foto: Rakel Berg Kise
Guttas tretopptur
Tretopptur

Villmarksopplevelse med en smak av luksus

Tretopphyttetur er populært å gi i julegave til noen man er glad i. Det er også en helt perfekt gave til seg selv, ifølge denne vennegjengen som besøkte en tretopphytte på etterjulsvinteren.

Det skal litt logistikk og koordinering til når flere skal ta fri fra jobb og familieforpliktelser i et helt døgn på en vanlig hverdag, men til slutt fikk de tre kompisene kabalen til å gå opp. Endelig skulle de på guttetur!

Guttedrømmen

Snømengden økte i takt med kilometerne under kjøreturen oppover lia til Lerkhytta. Den ligger bare en knapp halvtime fra sentrum av Brumunddal by hvor det hadde vært helt bart, mens vel fremme anslo de snødybden til halvannen meter. Området fremsto som helt urørt, og hytta de kom til vekket barndomsminner. 

– Tenke seg til, en ordentlig hytte i et tre! Selve guttedrømmen for mange, og som mange av oss har prøvd å bygge selv da vi var barn. Bare at her var guttedrømmen tatt et langt sted videre, forteller Henrik.

Høyt oppe i treet, åtte meter over bakken, i en komplett hytte med kjøkken, stue og gode senger – her skulle de bo det neste døgnet. Midt i villmarken blant dyr og fugler, langt fra folk. Det var helt perfekt! 

Medbrakte kortreiste nytelser

– Når vi gutta skal kose oss, liker vi å gjøre det ordentlig. Derfor måtte det bli en stopp innom torget i Brumunddal for å handle inn råvarer på vei til Tretopphyttene, forteller Christoffer med et smil. 

Blant mange fristelser på Matfatet Ringsaker hadde valget falt på noen fete biffer med husets egenkomponerte marinade, og masse deilig tilbehør som grønnsaker og produkter fra lokale produsenter. I tillegg hadde de fått med seg Matfatets ferdigstekte potetbåter til å slenge i panna og varme opp når de skulle spise. Deretter hadde de kjøpt med seg nystekte brød på Bakeriet i Brumunddal, som ligger skrått over torget fra Matfatet. Sammen med medbrakt egg og bacon og godt drikke, hadde de alt de trengte for det kommende døgnet.  

Sjeldent tett på naturen

Middagen ble en suksess, stekt ute på bålpanna og inntatt på terrassen, luftig og høyt over bakken med utsikt til omkringliggende natur. Trugene på ytterveggen måtte selvfølgelig prøves en tur ut i villmarka rundt hytta. 

– Skikkelig gøy, og kanskje litt tyngre enn man skulle tro for en som ikke har prøvd det før. Men helt sikkert mye lettere enn å base rundt med snø til livet, ler Lasse. 
Sparkstøttingene som er parkert utenfor måtte også testes, før kvelden ble tilbrakt med kortspill og latter inne i den koselige hytta. Der ble det også bladd litt i noen av hyttebøkene, som flommer over av begeistrede hilsninger fra gjester som lovpriser den fantastiske nærheten til fugle- og dyrelivet på tretopphytta, en erfaring som Lasse også deler. 

– Det å våkne opp til et ekorn som står utenfor og kikker inn vinduet på hemsen, vil jeg si er ganske magisk. Og det å få håndmate ville fugler og ekorn på terrassen var en veldig spesiell opplevelse som kommer til å bli med meg i lang tid, avslutter han. 

Tretopphytteovernatting i Ringsaker:
Tretopphytter.no
Faråsen.no