Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Andreas Viestads pepperkaker Foto: Mette Randem
Foto: Mette Randem
Pepperkaker
Foto: Mette Randem

Viestads beste pepperkaker!

Andreas Viestad gir deg oppskriften på sine beste pepperkaker. – Den som ikke har forspist seg på pepperkakedeig i løpet av barndommen, har gått glipp av en viktig opplevelse. Men det er heldigvis aldri for seint. For meg handler julebaksten mest om det rundt, om å finne fram former og lage pepperkaker, om å lete etter krumkakejernet og rulle krumkakene, om å slikke sjokoladen av slikkepotten og kjenne duften av kanel når man lager kringle. 

– En av mine kjepphester når det gjelder julebaksten, er at den skal smake mer! Jeg synes det er trist når man lager kaker og kjeks og de har som mål å smake nøyaktig det samme som det man kan kjøpe i butikkene. Derfor har jeg gjerne litt for mye av noe i pepperkakene, litt ekstra ingefær, litt revet appelsinskall – eller hva med en skikkelig dose pepper. Aaaatsjo!

Pepperkaker

Dette er pepperkaker med mer kryddersmak enn kjøpevariantene. 

Dette trenger du: 

150 gr smør
1 dl lys sirup
2 dl sukker
1 dl fløte
400-500 g hvetemel
2 ts malt ingefær
Eventuelt litt revet appelsinskall
1ts malt nellik
1 ts pepper
2ts malt kanel
1ts bakepulver
mer mel til utbaking

Slik gjør du: 

Ha smør, sirup og sukker i en kjele og varm opp ved lav varme til sukkeret har gått i oppløsning. Sett til side og la kjølne i 5 til 10 minutter. 

Rør inn fløten. Bland inn krydder og sikt i meltet, litt etter litt. Rør til du har glatt og litt feit deigklump som slipper sidene. Dekk med plast og la deigen stå kaldt til neste dag. 

Kevle ut til tynne plater og stykk ut ulike figurer. 

Bak i ovnen ved 175 i om lag 10 minutter.