Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
DalaMakers - Makerspace holdt workshop 23.mai
DalaMakers - Makerspace holdt workshop 23.mai
IMG_6955
Kristin Sunde forklarte og viste hvordan 3D-printere fungerer
IMG_6939
Workshopen trakk over 30 deltakere
IMG_6944
Karl Einar Røste fortalte om DalaMakers - Makerspace
IMG_6946
Heidi Karlsen fortalte om Ringsaker kommunes bidrag og erfaringer med DalaMakers

Stor interesse for DalaMakers – Makerspace

Skaperverkstedene DalaMakers – Makerspace i Brumunddal og Katta Teknologisk Treningssenter gikk sammen og arrangerte workshopkonferanse om bakgrunnen for og erfaringer fra etablering av skaperverkstedene.

– Etter oppfordring fra skapermiljøer andre steder i Hedmark ønsker vi å åpne dørene for å dele av våre erfaringer, reflektere over egen utvikling og lære noe av andre i tilsvarende prosess. Vår erfaring tilsier at nettverk, relasjoner og kontakt med tilsvarende miljøer er viktig for å finne egen form. Vi ønsker derfor å gi noe av dette videre til andre, sa Karl Einar Røste fra Makerspace. Arrangementet trakk over 30 deltakere.

Arena for mestring

Målgruppen for arrangementet var personer og miljøer som er i prosess med etablering av skaperverksteder og deres støttespillere, samarbeidspartnere samt beslutningstakere.

– Tanken og ideen for å starte opp DalaMakers var å lage en arena for mestring der du kan drive med det du er interessert i. Da skapes engasjement, og er man engasjert er det enklere å lære og tilegne seg ny kunnskap. Dette er også en arena for å treffes på tvers av bakgrunn, kjønn, alder og interessefelt, fortalte Røste.

Workshopen ga deltakerne en direkte erfaring med og opplevelse av mangfoldet som skaperverkstedene representerer. Det ble holdt presentasjoner av ideer og konsept, og i tillegg fikk deltakerne en demonstrasjon av teknisk utstyr.

– Hos arenaer som MakerSpace får elever som kanskje ikke er de mest skoleflinke lov til å blomstre på en kreativ arena, samtidig som de med behov for flere utfordringer møtes. MakerSpace favner alle målgrupper - her sitter næringsaktører, ungdommer og andre fra ulike fagmiljøer sammen og jobber. Fordi man har blitt kjent med hverandre på tvers av kompetansenivå har noen av de som har sittet her blitt rekruttert inn i gode stillinger  – nettopp fordi de har fått vist frem hva de kan. Derfor har slike steder sammfunnsøkonmisk nytte, påpekte Kristin Sunde. 

Kommunens bidrag og erfaringer

Næringsrådgiver i Ringsaker kommune, Heidi Karlsen fortalte om kommunens bidrag til DalaMakers gjennom næringsfondet, og kommunens erfaringer.

– Bakgrunnen for at vi ønsket å bidra til DalaMakers var at vi så den røde tråden mellom frivillighet – skapermiljøet – næringsutvikling, og at det uten tvil ville dekke et behov for mange og bidra til trivsel. Det sto gode folk bak som hadde tro på prosjektet og som inspirerte oss. Vi så det som en arena som kunne støtte opp under tilbud for å gjøre oss attraktive for nye og eksisterende innbyggere.

– Det er positivt at DalaMakers er en åpen arena. Dette gir bredest mulig kontaktnett. Jo mer ulike folk du har, jo flere har du å spille på. Dette har vært veldig tydelig her. Vi er veldig glade for at vi valgte å være med på laget, sa Karlsen.

DalaMakers – Makerspace i Brumunddal er en ideell frivillig medlems-basert forening som har 250 m2 med et rikholdig skaperverksted sentralt i Brumunddal. I tillegg til 3D-printere, laserkuttere, CNC-fres og elektronikklab finnes et aktivt Cosplay-miljø. Siden oppstarten høsten 2017 er DalaMakers nå i ferd med å bli en møteplass for skapere med engasjement både for teknologi, utstyr, material, kompetanse og selve skaperprosessen. Stadig flere bedriftsmedlemmer viser at dette er en vinn-vinn for det lokale næringslivet.