Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Gruppebilde fra produksjonslokalet
Foto (f.v): Ekteparet Bjørn og Heidi, sammen med svigerdatter Linn.
Foto av to høner
Frittgående høner hos Ringsaker Egg
Foto av far og datter som pakker egg
Hele familien hjelper til med pakking av egg

Som plommen i egget i Lismarka

Visste du at familiebedriften Ringsaker Egg holder til i Lismarka? Lismarka ligger idyllisk til i nordre Ringsaker, med kort vei til Sjusjøen og fjellet. Lillehammer, som er nærmeste by, er bare en 17 minutters biltur unna.

– Lismarka er en levende bygd der folk stiller opp. Engasjementet er stort, miljøet er godt og det er mange barnefamilier som bor her. Befolkningen er ung! Mange ser på Lismarka som muligheten til å ha en enebolig med nærhet til byen, forteller Linn Sortåsløkken. 

Linn flyttet til Lismarka etter å ha truffet Ola Sortåsløkken på Tinder i 2018. Nå har de ett barn sammen, i tillegg til Linns barn fra et tidligere forhold. 

– Vi er nå tre generasjoner som bor i Lismarka og som driver Ringsaker Egg og gården Langsveen. Vi er heldige her i bygda som fortsatt har Lismarka skole. Skolen er mer enn bare et sted der barna får undervisning; den er et samlingspunkt for hele bygda, sier Linn og fortsetter: 

– Hver mandag gjennom vinterhalvåret møtes barn i barnehage – og barneskolealder til «innegym» i skolens gymsal. Det er et superpopulært, dugnadsdrevet fritidstilbud – det må du skrive om! 

Ski om vinteren og bading om sommeren

Linn og svigermor Heidi beskriver Lismarka som et perfekt egnet sted for naturopplevelser året rundt. 

  Vi har lysløyper som kjøres opp med løypemaskin om vinteren, og langrenn er derfor en populær vinteraktivitet. I tillegg er det kort vei til Sjusjøen skisenter, og mange av ungene her driver med slalåm eller snowboard. Ellers er det kort vei til håndball og ishockey på Lillehammer, forteller Linn.  

– Om sommeren er det bading i Nord- eller Sør-Mesna, i tillegg til badeplassen i Næroset. Det er en liten kjøretur, men alle som bor her er vant til å forflytte seg i bil, sier Heidi. 

­– Ja, også er det jo badeplassen på Sjusjøen, skyter Linn inn. – Den er jo kjempefin!

Oslo-jenta som treffer kjærligheten og flytter til bygda

Historien bak Ringsaker Egg begynner så smått med at den unge Oslo-jenta Heidi Johansen treffer Bjørn Sortåsløkken på slutten av 80-tallet. Heidi hadde tatt landbruksutdanning og ønsket å jobbe med dyr, og det skulle det bli muligheter for. Bjørn er nemlig fra Lismarka, og sammen flytter de til bygda i desember 1986. Paret kjøper gården Langsveen i 1990. 

– I begynnelsen leide vi et hønsehus, men etter hvert fikk vi lyst til å drifte vårt eget. Hønsehuset på gården ble bygget i 2013, og så fort det sto ferdig begynte vi med eggproduksjon, forteller Heidi. 

I stedet for å selge eggene til Prior, kom tanken på å kunne selge eggene selv. Heidi og Bjørn tok kontakt med Stranger gård på Jessheim, som også er en familiebedrift som driver med eggproduksjon. Av Go’egg fikk de tips om eggproduksjon for salg, og ballen begynte å rulle. 

Lokal matproduksjon og vekst

Etter noen år med eggproduksjon og gårdsutsalg, gikk Heidi og Linn på gründerkurs i regi av Ringsaker kommune og Gründerparken. 

– Vi hadde drodlet litt rundt navnevalget for bedriften i forkant av gründerkurset. Når Toten Egg heter Toten Egg, kunne vel vi heter Ringsaker Egg? Med navnet ønsket vi å ta posisjon, og vi opplevde å få god støtte fra kommunen i denne prosessen, forteller Linn. 

– Vi gikk over til frittgående høns og investerte i gjennomlysningsutstyr og maskinell vekt, slik at vi oppfylte de formelle kravene til eggdistributører. Med de frittgående hønene i drift, tok vi navnet Ringsaker Egg i bruk og begynte salg av egg til butikk. Målet var og er å styrke Ringsakers matproduksjon og å bidra til vekst i kommunen, understreker Heidi. 

– Investeringene har vært mange og tunge, men nå selger vi egg til 17 butikker i regionen, og driften begynner å gi avkastning, sier Heidi til.  

­ – Det morsomme er jo at vi stadig får høre fra kunder at de tror vi er en mye større bedrift, fordi eggene våre er til salgs «over alt». Sannheten er at vi produserer egg fra ett hønsehus, mens Toten Egg kjøper inn egg fra 15 hus og dermed er 15 ganger så store som oss, ler Linn. 

Ringsaker Egg har likevel ambisjoner om videre vekst.

– Jeg ønsker å etablere ett hønsehus til, men med det vil vi makse ut kapasiteten. For oss er det viktigst å selge ferske, lokalproduserte egg av høy kvalitet, avslutter Heidi. 

Her kan du kjøpe Ringsaker Egg i Ringsaker (per april 2024). 

  • Joker Mesnali
  • Joker Brøttum
  • Kiwi Næroset
  • Kiwi Sjusjøen
  • Eurospar Brumunddal
  • Eurospar Moelv
  • Coop Obs Rudshøgda
  • Coop Obs Olrud
  • Coop Extra Fabrikkvegen

Les mer om Ringsaker Egg