Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Søt jul på Kvarstad

Kvarstad gård.

Det finnes mange driftige damer på gårder og i hjem rundt om i Ringsaker. Det er det også på flotte Kvarstad Gård like utenfor Brumunddal, hvor svenske Helena Frogner har gått inn for landing med tradisjoner hun har tatt med seg fra hjemlandet.

Mannen Hans, bonde på gården, er ikke i tvil om at enkelte svenske tradisjoner passer utmerket her på berget.

– Da jeg møtte Helena fikk jeg stifte bekjentskap med det svenske «fika». Ordet betyr omtrent det samme som «kaffepause» på norsk. Men i nabolandet er det kanskje litt mer vanlig med noe søtt og godt attåt kaffen, smiler han.

Og akkurat fika er Helena ekspert på. For hun er en mester i å trylle fram kjeks, småkaker, tynnbrød og hjemmelaget sjokolade. Så også til jul. Perfekt for julefika.

Gårdsbutikk og -kafé

Sjokoladen har hun faktisk gjort til levebrød. Håndlagde konfektbiter trilles ut hjemme på gården og har på kort tid gjort «Kvarstad Gård» til en merkevare i regionen. Det startet med utsalg av blant annet egen sjokoladekonfekt i gårdens gamle potetkjeller.

– Døra til butikken står alltid åpen. Kundene plukker med seg det de ønsker å kjøpe, og vippser beløpet eller legger pengene i kassen. Vareopptelling og regnskap stemmer alltid, forteller hun.

Sjokoladesuksess

Da Matfatet åpnet i Brumunddal kom sjokoladen i salg der. Snart er den også å få kjøpt i utvalgte spesialforretninger i større deler av Østlandet. I tillegg selges sjokoladen nå i gårdens nettbutikk. Men gårdsutsalget består, og har i ettertid blitt utvidet med selvbetjent kafé. Den gamle potetkjelleren er hyggelig innredet med bord og stoler så man kan sette seg ned med en kopp kaffe når man er innom og handler. Trenger du en nytelsesfull pust i bakken under julestria? Du finner den på Kvarstad!

Juleknekk.

Helenas juleknekk

2 dl fløte
2 dl sukker
2 dl lys sirup

Rør sammen alle ingrediensene, og kok i minst 20 minutter. Har du konfekttermometer, så skal det vise 120°C før du tar det av platen. Test i kaldt vann om det har kokt lenge nok – du skal kunne lage kuler av massen når det er ferdig. Bland gjerne i hakkede mandler, eller dryss på etter at du har helt innholdet i papirformer. Sett kaldt til det skal nytes.

Les mer om Kvarstad og kjøp fra nettbutikken på kvarstad-gaard.no