Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Bryllupsfoto - fotokred Jens Edgar Haugen
Gunhild og Thor Erik hadde bryllupet sitt hjemme på Jessnes
Foto av Gunhild og Thor Erik med barn
Gunhild, Thor Erik, Balder og Trym
Foto av bryllupspyntet låve
Bryllupet ble feiret på låven hjemme på Jessnes
Foto av Jessnesstranda
Jessnesstranda – en populær badeplass
Foto av båthavna på Jessnes
Småbåthavna på Jessnes
Foto av Fiskerhytta på Fagervik
Fiskerhytta på Fagervik
Foto av Fiskerhytta fra småbåthavna
Fiskerhytta har sesongåpen café
Foto av utsikt fra Fiskerhytta
Utsikt fra Fiskerhytta mot Furnesfjorden
Dronefoto fra Jessnesstranda
Jessnesstranda sett fra lufta

Landlig superidyll på Jessnes

Visste du at Jessnes på begynnelsen av 1900-tallet var et hytterekreasjonsområde tilknyttet Dovrebanen og Jessnes stasjon? I dag er Jessnes et attraktivt boområde langs Furnesfjorden med om lag 300 innbyggere – i et sørvestvendt natur- og kulturlandskap med utsikt til Mjøslandskapet.

– Jessnes er som en perle – en oase midt mellom Hamar og Brumunddal. Jessnes er som et stykke sørlandsidyll, bare langs Mjøsa. Her har du alle fordelene ved å bo landlig, samtidig som det er kort vei til by og servicetilbud, sier Thor Erik Løkken.

Han er gift med Gunhild Westhagen Magnor, som er frilans regissør og filmskaper. Selv er Thor Erik daglig leder og lysmester i Dagslys AS, og sammen har det kreative paret sønnene Trym (12) og Balder (10). Familien på fire flyttet til Jessnes i 2015, etter først å ha bodd en periode i Oslo og deretter sju år på Oppegård.

– Vi visste at vi ville flytte til denne siden av Oslo, og hadde autosøk på Finn.no på eiendommer i Stange, Hamar og Ringsaker. Gunhild er oppvokst i Stange og jeg er fra Fåvang i Gudbrandsdalen, forklarer Thor Erik.

Forelsket seg i beliggenheten

– Det var faktisk lederen på Østnorsk Filmsenter som påvirket meg i positiv retning til at det gikk fint å drive med film og samtidig bo i Innlandet. Så dukket dette stedet opp på Finn.no, og vi bestemte oss for å kjøre innom og ta en titt på veien til hytta i Gudbrandsdalen i vinterferien, skyter Gunhild inn.

– Og da vi kom over toppen og så Jessnes og utsikten mot Mjøsa for første gang, skjønte vi at this is it. Vi forelsket oss i stedet og beliggenheten – hele plassen og sjelen i det skakke huset, sier Thor Erik.

– Jeg har alltid hatt et ønske om å bo nær Mjøsa, som gir meg sjelefred. Thor Erik ønsket seg låve, og her fikk vi begge deler. Hver dag når vi kommer hjem, kjenner vi på den samme gleden av å komme hjem til vakre Jessnes. Stillheten her er også noe jeg verdsetter høyt, legger Gunhild til.

Selv om oppussingsjobben har vært formidabel, har ikke familien angret et sekund på valget.

– Det var godt vi ikke tok innover oss omfanget av rehabiliteringsbehovet til stedet, for da hadde vi sikkert aldri kjøpt det. Men nå er huset renovert, i den grad et 200 år gammelt hus kan bli ferdig oppusset. Låvebryllupet vårt i august 2022 satte punktum for oppussingsprosjektet, sier Thor Erik.

Godt nabolag

Jessnes er kanskje aller mest kjent for den kommunale bade- og lekeplassen ved Jessnesstranda, i tillegg til småbåthavna og den sesongåpne cafeen «Fiskerhytta» på Fagervik, som forvaltes av Hamar Fiskerforening. I tillegg er Jessnes et yndet rekreasjonsområde året rundt, og mange legger søndagsturen nettopp til Fiskerhytta, hvor de tar seg en kaffe, en vaffel eller en liten lunsj.  

Gunhild og Thor Erik kjente ingen på Jessnes da de flyttet dit, og var naturlig nok spente på sitt nye nabolag. 

– Vi ble positivt overrasket over hvor mange barnefamilier som er bosatt på Jessnes, og vi har fått veldig god kontakt med mange naboer. Også det har mye å si for bokvaliteten, spesielt for guttene, sier Thor Erik.

– Jeg må legge til at Kirkenær skole og SFO er fantastisk. Ungene gleder seg til å dra på skolen hver eneste dag, og det er bare så utrolig viktig, sier Gunhild.

Er det andre bokvaliteter ved Jessnes dere ønsker å trekke frem?

– For oss som driver med lys, er det veldig viktig at det er lite lysforurensning på Jessnes. Vi er veldig glade for at det ikke er gatelys her, for eksempel. Det gjør at det naturlige lyset, som er magisk, ikke blir ødelagt, sier Thor Erik.

– Ellers er det positivt at det er kort vei til både Brumunddal og Hamar. Vi går ofte ut for å spise i Hamar, men bruker Brumunddal mye i det daglige. Der er det gratis parkering, bibliotek, tannlege og mange butikker. Jeg har sett forvandlingen som Brumunddal har gått gjennom, og jeg er så imponert! Både Mjøsparken og alt som kommunen gjør med blomster og liv i sentrum – det er helt suverent! sier Gunhild.

Jeg spør 12-åringen Trym om han kanskje vil si noe om hvordan han synes det er å bo på Jessnes?

– Det er veldig bra å bo på Jessnes. Men jeg vil egentlig ikke at du skal skrive det, for vi vil ikke at flere skal flytte hit! Det er nok folk på Jessnes nå, slår Trym fast.

 

Foto: Ringsaker kommune og Jens Edgar Haugen