Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Lag din egen yoghurt

Hjemmetlaget yoghurt

Har du noen gang prøvd å lage din egen yoghurt? Nå mot sommeren kan dette være et deilig og lett mellommåltid. Andreas Viestad geleider deg gjennom prosessen.

Tekst: Andreas Viestad
Foto: Mette Randem

Jeg har lenge vært fascinert av at man kan lage sin egen yoghurt ved å tilsette helt vanlig melk – allerhelst helt fersk melk fra juret – litt yoghurt naturell, og bare la naturen gå sin gang.

Det er litt tungvint, ikke særlig billig og ikke alltid at jeg lykkes – derfor liker jeg det godt. 

På Geitmyra Ringsaker er dette noe ungene gjør! Det smaker godt og ungene lærer noe viktig om maten vi spiser: At melka kommer fra kua vet de fleste, men hvordan yoghurt er laget av melk ved hjelp av snille bakterier, det er spennende og tankevekkende - for voksne også. 

Det eneste du trenger å gjøre er å blande inn et par spiseskjeer med yoghurt naturell i lunken melk for å starte bakteriekulturen, og så gjør den resten av jobben for deg.

Du vil kunne kjenne at bollen med denne blandingen fortsatt er varm morgenen etter. Det er viktig at alt utstyret er reint, så bare de greie bakteriene får jobbet. Det er tryggere å gjøre dette med kjøpemelk enn med upasteurisert melk, slik jeg gjør; samtidig er resultatet bedre med helt fersk melk som ikke er behandlet på noe vis. Resultatet er en yoghurt som er fast, nesten geléaktig, og med en del overskytende vann. Hvis du synes denne konsistensen er litt for løs, kan du henge yoghurten i et klede eller kaffefilter i 10 minutter, så det overflødige vannet får rent av seg. 

Du trenger: 

1/2 liter melk
2 ss yoghurt naturell,

Varm melka til rundt 37 grader. Rør inn yoghurt, dekk til med et lokk eller klede og la stå på et lunt sted over natta. 

Hvis du skal lage ost, trenger du mer melk og yoghurt; da bruker jeg 3 liter melk og 1/2–1 dl yoghurt naturell.