Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Hønsesuppe av Andreas Viestad
Hønsesuppe av Andreas Viestad

Hønsesuppe med fargerike rotgrønnsaker

En fin ting å starte det nye året med, er høne. Hvis du gjør det vil du oppdage at det ikke bare er fornuftig bondevett å ta vare på ressursene som ligger i pensjonerte høner, det er bra økonomi for en slunken januarlommebok. Og, ikke minst: Det gir veldig god smak. 

Tekst: Andreas Viestad

Foto: Mette Randem

Det beste er små verpehøns, som er magre, med lite kjøtt, men mye smak, men det enkleste er å bruke store høner, mødrene fra kyllingproduksjonen. Får du ikke tak i høne, sjekk i frysedisken – det er gjerne der man finner dem. Har de ikke er løsningen å mase på butikken der du handler om å ta inn høne – og i mellomtiden bruke kylling. 

Det er meningsløst å lage litt hønsesuppe, for den er fin å fryse, og du kan også helle av litt av kraften og bruke den til noe annet, eller bruke restene til å lage ulike varianter.

Oppskrift til 8-10 persjoner

Dette trenger du: 

2 - 2,5 kilo høne, 1 stor eller 2 små
2 ss olje
1 hvitløk
1 løk
3 - 4 laurbærblad
5 pepperkorn
1 nellikspiker
1 purre
5 - 6 gulrøtter, i forskjellige farger
500 gram kålrot
en kvist persille
eventuelt litt tørket sopp
1 - 2 ss dill
1 sitron

Slik gjør du:

Varm olje i en stor gryte. Ha i høna med ryggen ned og stek på middels varme i 7-10 minutter. Snu den og stek videre like lenge. Del hvitløken i to og ha den oppi. Del løken i 2 og ha den også oppi. Ikke fjern skallet. Det gir flott farge. (Bare pass på at det ikke er skittent.) Stek på middels varme i 5-7 minutter. Hell på med vann så det dekker – omtrent tre liter er bra – og kok opp. Når det koker, skru ned varmen så det bare så vidt syder.

Skjær den grønne toppen av purren. Skyll den, så du er sikker på at den ikke har jord på seg. Ha den grønne delen av purren i gryta sammen høna. 

Kok høna i 2-3 timers tid. Det er ikke viktig å koke så lenge, men det gir en rikere smak.  Hvis du vil ha en fin og blank suppe, fjern skummet som danner seg på overflaten. (Mange påstår at dette er viktig for smaken, det er det egentlig ikke.)

Skrell gulrøttene. Del den ene i to på langs og ha i gryta. 

Hvis du har tid, er det fint om du kan la suppen kjølne, og så ta ut grønnsakene og pille kjøttet av høna og sile kraften. Men det er ikke nødvendig: Du kan nøye deg med å fiske ut de største grønnsaksbitene med en gaffel. (Det er derfor det er lurt å la dem være i store biter.)

Smak til med salt. Hakk resten av purren, stangsellerien, gulroten og stilken på persillen. La småkoke i 10 minutter.

Smak til suppen med litt sitronsaft.

Hakk dill og persille. Øs oppi suppeskåler, dryss over persille og dill.