Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Morkler
Morkler
Morkler
Morkler

Gull på jordet

Du tenker kanskje på sopp som noe som tilhører høsten. Og det stemmer, for det meste. Steinsopp, kantarell og de mest kjente soppene er fortsatt langt unna. Men akkurat nå, for noen få heldige, dukker en av de beste soppene opp på et jorde eller skogholt nær deg. 

Tekst: Andreas Viestad

Foto: Mette Randem

Morkler er regnet som en sjelden delikatesse, i delikatessebutikker i Oslo koster det 3000 kroner kiloet for tørka morkler. Men det var ikke på grunn av prisen vi ble henrykt da Heidi Hemstad fra Ousdal gård kom innom med morkler mens vi lagde mat til et kommende bokprosjekt fra Ringsaker. 

På et hemmelig sted, en beitemark innimellom kumøkk og svære løvtrær, kikker de opp som gammeldagse, litt rynkete bispehatter. Smaken er nydelig, dyp og mystisk, og regnes gjerne som en av de beste soppene. (Sjekk alltid med en soppbok, for den nydelige spissmorkelen har forvekslingsarter.) Tilberedelsen er enkel, alt man trenger er å børste den fri for sand eller jord og steke den i smør. Jeg synes det er deilig med smaken av litt sherry eller sherryeddik – det gjør den rause smaken enda bedre og rikere. 

Stekte morkler

Kan serveres som tilbehør til kjøtt, eller som en toast. 

Du trenger:

100 gram morkler
3-4 ss smør
1 ss finhakket løk
Eventuelt 1/2 ts timian
3-4 ss sherry eller 1 ss sherryeddik
2 ss kraft, buljong eller vann

Slik gjør du:

Varm smør i en stekepanne. Stek morklene på middels lav varme I 10 til 15 minutter. Ha over sherry og kraft og stek videre I 5 minutter til væsken nesten har fordampet og du har et smør med masse smak.