Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Fleskepannekaker

Foto av fleskepannekaker

Jeg hadde ingen tro på fleskepannekaker som noe annet enn litt kjedelig hverdagsmat – inntil jeg smakte fleskepannekakene til Henning Fiflet Reistadbakken på Prøysenhuset. Det er god grunn til at de har blitt husets signaturrett – en beskjeden rett med svære smaker!

Med dette som utgangspunkt er det også lett å eksperimentere og variere, du kan bygge ut retten med rester av gårsdagens kokte poteter, ostebiter, flere urter, kokt blomkål eller brokkoli.

Fleskepannekaker er skikkelig husmannskost. Samtidig er det viktig å huske at dette må ha vært festmat i husmannskretser, en kombinasjon av alt som var godt og allikevel tilgjengelig for husmenn. Flesk var så langt en husmann og familien kunne drømme om – annen fin mat som kalvesteik var nærmest utenkelig.

4 porsjoner

  • 3 egg
  • 300 g hvetemel
  • 3 dl melk
  • ½ ts salt
  • 75 g smeltet smør
  • 300 g lettsaltet sideflesk
  • Gressløk

Rør sammen egg, hvetemel og salt til en klumpefri røre. Spe med melk, litt og litt, og tilsett smeltet smør. La røren hvile minst 20 min så melet får tid til å svelle.

Imens, skjær sideflesk i terninger og brun i en stekepanne som er stor nok til å romme all pannekakerøren. Du trenger ikke smør eller olje i panna, flesket vil gi fra seg nok fett. (Er det litt tørt i panna i begynnelsen, kan du ha i litt vann, det får fettet til å svette ut.)

Skal du ha i flere grønnsaker, ha dem i når sideflesket er nesten ferdig og gi det litt overflate. Du kan helle pannekakerøren rett over sideflesket, men det beste er å løfte ut flesket, helle i pannekakerøren og så drysse over flesk og gressløk. Stek på middels lav varme i 6 til 8 minutter, snu og stek videre i 4 til 6 minutter.