Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Dame med hund
Dame med islandshest på beite
Dame med utsikt bak
Fotballbane, en dame står midt på
Dame med hund på SUP
Foto: Privat
Dame på ski med hund
Foto: Privat
Sal full av folk
Foto: Privat
Dame på SUP med hund i solnedgang
Foto: Privat
Dame som tenner bål
Foto: Privat

Eventyrer med base i Åsmarka

Mange kjenner henne kanskje fra lokalavisa Ringsaker Blad, andre har møtt henne som ivrig motstander i agilityringen. Men stadig flere kjenner Jeanette Sandbæk Håland fra Instagram, der hun deler glimt fra sitt liv med nærmere 60.000 følgere. 

Jeanettes Instagramprofil byr på storslåtte naturopplevelser fra inn- og utland. De kanskje mest spektakulære klippene kom da hun var på reise i Mongolia, med vidstrakte stepper og Jeanette i fri utfoldelse på hesteryggen - gjerne med pil og bue, eller med kongeørn (!) på armen. Men side om side med disse fantastiske øyeblikkene i eksotiske omgivelser, serverer hun like fantastiske bilder fra det man må kunne hennes egen bakgård - Åsmarka.

– Det er utrolig mye fint å gjøre og oppleve her i Åsmarka. De spontane og kortreiste hverdagseventyrene er minst like viktige for meg som de store reisene. Hvis man er litt glad i å være ute, liker å oppdage nye steder eller finne sine helt egne veier, da finnes det nesten ikke noe bedre utgangspunkt enn det vi har her, mener hun. I tillegg skjer det mye i den vesle bygda, med et aktivt idrettslag og bygdehuset Åsheim, der det rett som det er arrangeres sammenkomster. 

– Folk er flinke til å slutte opp om det som skjer, og det er ofte tettpakka når det inviteres til foredrag eller quiz. Må jo også nevne «40-sona», den ombygde bensinstasjonen som tilbyr pizza, burgere og retter fra det sentraleuropeiske kjøkken. Et morsomt initiativ som har blitt veldig bra, forteller hun. 

Raste rundt

Familien til Jeanette flyttet til Åsmarka da hun var bare noen få år gammel, så oppveksten hennes hadde hun der. 

– Det var et helt magisk sted å vokse opp, rett og slett. Søstrene mine og jeg hadde hver vår hest, og så snart vi kom hjem fra skolen og middagen var inntatt, gikk turen ut. Vi raste rundt i skogene her, dro på oppdagelsesferd, satte opp hinder og holdt på helt til kvelden kom. Tror nok ikke alltid foreldrene våre visste helt hva vi holdt på med, ler hun. – Men det gikk jo alltid bra, det gjør gjerne stort sett det. Og friheten vi hadde til å ta egne valg og ta ansvar for det vi gjorde, det tror jeg har betydd mye også seinere i livet, sier hun.

Basen er her

Jeanette er eventyrlysten av natur, og elsker å reise rundt og oppleve nye steder, kulturer og ikke minst ny natur. Samtidig er hun bundet til Åsmarka, og roen hun får når hun er akkurat her.

– Jeg bodde faktisk i Moelv en gang også, men det ble for stort, ler hun. Så hun flyttet tilbake til Åsmarka. Kjøpte besteforeldrenes hus, gjorde det til sitt, og fant der sin gode, trygge base.

– Jeg er veldig glad i det lille, gule huset mitt, selv om jeg ikke er der så mye. Det er et godt sted å kunne komme tilbake til imellom reiser og andre gjøremål, og virkelig et sted jeg kan puste med magen. 

Har alt

Åsmarka ligger kun et kvarters kjøring nord for Moelv, så veien ut til verden er ikke lang. Samtidig mener Jeanette at Åsmarka har alt man egentlig trenger i hverdagen.

– Her er det selvfølgelig helt utrolig fine turmuligheter. Man kan gå på grusvei, skogsbilvei, merket sti eller lage seg sin egen tur utenom rutenettet. Næra, med holmer og småøyer, gir muligheter for både bading, padling, camping og fisking. Åsmarka er et eldorado hvis man er glad i hester - her finnes både privatstaller og et eget ridesenter, og milevis med fine turveier og stier man kan utforske fra hesteryggen. Det er kjempefint å sykle her, og veien opp til veinettet i Ringsakerfjellet er kort. Om vinteren har man skiløypene rett utenfor døra, og hvis man vil stå på slalåm eller benytte seg av verdens beste langrennsløyper tar det bare 20 minutter å kjøre til Sjusjøen. Det setter iallfall jeg stor pris på, sier hun.

– Jeg prøver å gjøre hver dag spesiell, og det er lett i Åsmarka, avslutter hun.

 

Foto: Ringsaker kommune og privat