Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
A A A
EdelDesign_Stemning420_beskj - FOTO Rakel Berg
EdelDesign_frida_hvit_dans_liggende_440_cmyk - FOTO Rakel Berg
EdelUrstad
Geiter på beite på Hovelsrud gård på Helgøya - FOTO Rakel Berg
Grønnsaker fra kjøkkenhagen på Hovelsrud på Helgøya - FOTO Rakel Berg
Helgøya Klatrepark- FOTO Rakel Berg
Braastad epler 14
Hoel gård - FOTO Kristina Meyn Krogvold
Hovelsrud_30 (Rakel Berg)
Kajakk
Mestring for store og små i Helgøya Klatrepark - FOTO Rakel Berg
Servering i hagen på Skafferiet - FOTO Ringsaker kommune
Kåre Dehlie Thorstad
Ved mjøskanten

En opplevelsesvei utenom det vanlige

Bare en svipptur fra E6 i Ringsaker finner du «Midt i Mjøsa», eller nærmere bestemt Nes og Helgøya. Området er usigelig vakkert, med sine storslagne gårder og bølgende åkrer, det glitrende vannet og den høye himmelen. Takket være en visjonær ildsjel og entusiastiske opplevelsestilbydere har området blitt en kjent og kjær destinasjon for stadig flere tilreisende. 

Kulturlandskapet på Nes og Helgøya har nok alltid vært like vakkert til alle tider, men trolig ikke så lett å oppdage. Inntil for få år siden har de fleste bokstavelig talt bare sust forbi på motorveien – uvitende om den vakre perlen som befant seg ute på det store neset, med sagnomsuste Helgøya rett utenfor – midt ute i Norges største innsjø Mjøsa. 

Gründere med stort pågangsmot

Det er omkring to tiår siden Edel Urstad kom til området. Hun og mannen Helge Hvoslef kjøpte etterhvert sin egen lille idylliske gård på Nes. Han startet opp med økologisk dyrking av solbær under merket Fars Solbær, og hun etablerte Edel Design med eget systudio og galleri på låven hjemme på gården. Begge bedriftene ble en suksess helt fra oppstart. Gården var omkranset av vakkert kulturlandskap og de var omgitt av flotte, dyktige folk – ressurser som Edel visste at kunne bli til noe mer, om man slo seg sammen. Høsten 2006 var hun klar for å gjøre idé til handling, og samlet en gruppe bygdeentusiaster og ressurspersoner for å sette Nes og Helgøya på kartet i positiv forstand, én gang for alle.

«Midt i Mjøsa» blir til

– Vi begynte med å kartlegge hva vi hadde og hva vi ikke hadde, diskuterte hva som skulle til, og ble enige om nødvendige spydspisser for å kunne bli en destinasjon som de fastboende var stolte av og som ville trekke tilreisende og tilflyttere, forteller hun.

Det skulle vise seg å bli en effektiv prosess. Edels egen drivkraft ble raskt adoptert av prosjektgruppen. De ville bygge bruer mellom folk og løfte i lag. Annenhver mandag hele høsten møttes de i galleriet til Edel.

– Makan til effektiv jobbing! For en iver og for et engasjement! Alle stilte opp, hver og en, minnes hun. 

Mindre enn et halvt år senere var alle grunnpilarene på plass og opplevelsesveien «Midt i Mjøsa» etablert. Til sammen kunne de tilby opplevelser av mange slag, bokstavelig talt hele veien rundt Nes og Helgøya.

Både-og-opplevelser

«Midt i Mjøsa» ble umiddelbart en suksess. Det som startet med et nettverk av til sammen ti opplevelsestilbydere, teller nå hele 22 medlemmer som samarbeider på tvers og markedsfører seg sammen. Bare en kort avstikker fra E6 og en travel hverdag kan besøkende selv plukke sine opplevelser som jordbær på et strå. 

– Vi tilbyr «både-og-opplevelser» her Midt i Mjøsa. Her er det både romantisk og spennende. Både fartsfylt og beroligende. Man kan både ha piknik ved strandkanten og få gourmetmåltider på hvite duker. Du kan få rikelig av både praktfull natur og berikende kultur. Du trenger ikke å velge det ene eller det andre. Her får du både og, fastslår hun.

Noe for alle

På Nes og Helgøya er det virkelig opplevelser for alle enten man er ung eller gammel, selv om man bare har noen timer til rådighet eller mulighet til å bli i flere dager. 
I det pittoreske landskapet langs opplevelsesveien Midt i Mjøsa kan du vandre i historiske hager, rusle på Biestien eller utfordre deg selv med luftige svev i klatreparken. Du kan se, prøve og kjøpe flotte powerplagg med komplimentsgaranti hos Edel Design. Du kan la deg friste i sjokoladeriet på Kvarstad, besøke flere landhandlerier og handle med deg økologisk kylling, økologisk spelt og lokale smaker på glass og flaske. Om du heller vil få de gode smakene servert på et fat, er det flere steder du kan sette deg til bords for et nydelig måltid tilberedt av lokale råvarer. Turistinformasjonen leier ut kajakker og fiskebåt for en tur ut på Mjøsa, eller du kan leie deg sykkel om du vil se området fra to hjul. 

Det er mange gode grunner til å bli litt lenger når du besøker Nes og Helgøya, og heldigvis er det flere spennende overnattingsmuligheter Midt i Mjøsa – fra historiske og herskapelige gårder som tilbyr full kost og losji, til eksotisk overnatting i et sommerfjøs helt inntil Mjøskanten, i en tretopphytte høyt over bakken, eller på en flott campingplass med tilrettelagte aktiviteter for store og små, med Mjøsa rett utenfor døra. Hjertelig velkommen!  

Les mer på midtimjosa.no

Meld deg på nyhetsbrev

Velg kategori*
Lest betingelser*