Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Elgkjøttkaker i brun saus

Gryte med kjøttkaker i brun saus

Tradisjonelt, trygt og godt, og slett ikke så vanlig som det burde ha vært. Kjøttkaker i brun saus har blitt en slags parodi – en ikke-rett som er tatt over av kantiner og veikroer. Andreas Viestad gir deg her oppskrift på gode, saftige kjøttkaker.

I sin klassiske «Stor kokebok», som i femti år fra 1914 var den ledende kokeboka i Norge, har Henriette Schønberg Erken en kort oppskrift med det knappe og konsise navnet «Kjøttkaker 1» (nummer to var litt enklere), som virkelig tar oppgaven på alvor. 

Hemmeligheten er delvis litt tungvinthet – hun maler kjøttet fem ganger. Men selv om du hopper over dette leddet – i dag kan du få til noe av det samme i en kjøkkenmaskin – så vil du merke at de er ekstra gode fordi de er smakt til med en raus mengde krydder. Og simpelthen fordi de er laget fra grunnen. 

Vi bruker en blanding av elgkjøtt og svin, du kan også bruke en blanding av storfe og svin. 

Oppskrift til 4 - 6 persjoner:

Dette trenger du:

600 gram kjøttdeig av elg
400 gram kjøttdeig av svin
Eventuelt 100 gram malt flesk
1 - 2 egg
1 ts allehånde
1/2 ts ingefærpulver
2 einebær, knust
1 ts malt pepper
1-2 ts salt
2 dl melk
1 - 2 skiver tørt landbrød, revet i små biter
1/2 løk, finhakket
Eventuelt en klunk konjakk eller akevitt
Hvetemel
50 gram smør
3 - 4 dl kjøttkraft, buljong eller viltkraft
Kokte poteter
tyttebær

Slik gjør du: 

Bland kjøtt og flesk. Bruk gjerne en kjøttkvern. Hvis du ikke har det, bruk en kjøkkenmaskin. Bland brødbiter og melk og vend godt så brødet blir bløtt opp. Tilsett egg, krydder, salt og brød med melk og kjør. Tilsett løk og rør rundt eller kjør noen få sekunder – ikke nok til å mose løken helt. Hell over akevitt eller konjakk, hvis du bruker og la stå og trekke en stund.

Form til 12 til 24 baller avhengig av hvor mange som skal spise og hvor store du liker kjøttkakene. Vend i hvetemel.  Stek i smør i en stor gryte eller en dyp panne. Det kan være lurt å gjøre det i to omganger. 

Dryss 2 spiseskjeer mel i stekepanna, rør godt, og tilsett kraften litt etter litt. Kok opp og la kjøttkakene koke i sausen i 5 til 7 minutter. Er sausen litt for tyntflytende, bland 1 til 2 spiseskjeer hvetemel i litt kaldt vann og rør inn. Pass på at det ikke er noen klumper. Rør inn i sausen og la småkoke et par minutter. Smak til sausen med salt og pepper, eventuelt litt konjakk. 

Server med tyttebær, kokte poteter og persille.