Elggryte med bacon og sopp

En av de beste gryterettene som finnes er den franske klassikeren boeuf bourgignon, en gryte med rødvin og storfekjøtt. Det er ingen ting i veien for å lage den like godt i Norge, men det er ikke til å komme fra at det er og blir en fransk rett. Derfor synes vi det er bra å slå et slag for helnorske ingredienser, som elg, bacon og øl, i en gryte som har et annet smaksbilde, men som er like god.
Tekst: Andreas Viestad
Foto: Mette Randem
Du kan bruke mange ulike typer øl, men det du bør passe på at den ikke skal være for bitter. Derfor kan det være lurt å bruke et lyst øl, for eksempel et hveteøl. Eller, det smarteste valget, nemlig lettøl, som er mye billigere og har omtrent samme smaksprofil.
Oppskrift til 6 - 8 porsjoner:
Dette trenger du:
1 kilo grytekjøtt av elg, i terninger
2 ss hvetemel
Salt og pepper
2 - 3 ss smør
150 gram bacon, i grove skiver
1 løk, finhakker
1 flaske øl
2 dl kraft, helst viltkraft, eventuelt buljong
12 - 18 småløk, skrelt
200-250 gram champignon
3 - 5 gulrøtter
200 - 300 gram sellerirot eller persillerot, i terninger
2 - 3 laurbærblad
timian
Slik gjør du:
Skyll og tørk kjøttet. Bland hvetemel, salt og pepper. Vend kjøttet i melblandingen.
Varm smør i en stor gryte over middels varme. Brun kjøttet og baconet godt. Du må trolig gjøre det i to omganger, for at du skal få til en skikkelig bruning. Ha i den hakkede løken de siste 2 til 4 minuttene.
Ha i øl og kraft. Kok opp, skru ned varmen og la småkoke i 1 times tid, gjerne lenger. Har du tid og ork, stek småløk og sopp i smør i en liten panne. Når det er 20 minutters tid igjen, ha i resten av ingrediensene. La småkoke til grønnsakene er møre.