Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Elggryte med bacon og sopp

Elggryte

En av de beste gryterettene som finnes er den franske klassikeren boeuf bourgignon, en gryte med rødvin og storfekjøtt. Det er ingen ting i veien for å lage den like godt i Norge, men det er ikke til å komme fra at det er og blir en fransk rett. Derfor synes vi det er bra å slå et slag for helnorske ingredienser, som elg, bacon og øl, i en gryte som har et annet smaksbilde, men som er like god.

Tekst: Andreas Viestad

Foto: Mette Randem

Du kan bruke mange ulike typer øl, men det du bør passe på at den ikke skal være for bitter. Derfor kan det være lurt å bruke et lyst øl, for eksempel et hveteøl. Eller, det smarteste valget, nemlig lettøl, som er mye billigere og har omtrent samme smaksprofil. 

Oppskrift til 6 - 8 porsjoner:

Dette trenger du: 

1 kilo grytekjøtt av elg, i terninger
2 ss hvetemel
Salt og pepper
2 - 3 ss smør
150 gram bacon, i grove skiver
1 løk, finhakker
1 flaske øl
2 dl kraft, helst viltkraft, eventuelt buljong
12 - 18 småløk, skrelt
200-250 gram champignon
3 - 5 gulrøtter
200 - 300 gram sellerirot eller persillerot, i terninger
2 - 3 laurbærblad
timian

Slik gjør du: 

Skyll og tørk kjøttet. Bland hvetemel, salt og pepper. Vend kjøttet i melblandingen. 

Varm smør i en stor gryte over middels varme. Brun kjøttet og baconet godt. Du må trolig gjøre det i to omganger, for at du skal få til en skikkelig bruning. Ha i den hakkede løken de siste 2 til 4 minuttene.

Ha i øl og kraft. Kok opp, skru ned varmen og la småkoke i 1 times tid, gjerne lenger. Har du tid og ork, stek småløk og sopp i smør i en liten panne. Når det er 20 minutters tid igjen, ha i resten av ingrediensene. La småkoke til grønnsakene er møre.