Bolstad Hjort
– Nesten alt av hjortekjøtt som serveres på restauranter her til lands er importert fra New Zealand. Det forteller meg at her finnes det muligheter, forteller Peder Bolstad, som driver med hjorteoppdrett på andre året.
Tøff start
Det var en milepæl da hjortebesetningen ankom Bolstad Gård på Rudshøgda i januar 2024. Det hadde blitt investert mye penger, og ikke minst mye tid, i det fremtidsrettede prosjektet. Endelig skulle han for alvor komme i gang med utvikling av gårdsdriften.
– Området over gården var ryddet, gjerdet inn og tilrettelagt. Det var veldig gøy da dyrene kunne komme til gards, og de fant seg raskt til rette her, minnes han med glede, om den første tiden som hjortebonde.
Idyllen varte dessverre bare i kort tid før det oppsto en alvorlig hendelse.
– En teknisk feil på en av portene gjorde at hele besetningen forsvant til skogs i starten på sommeren. Kun 13 av de 26 rømlingene ble fanget. Det satte oss i en svært krevende situasjon – både med tanke på dyrene, og ved at det medførte et stort økonomisk tap for oss. Det første driftsåret ble sånn sett «stang ut», forteller han.
Pågangsmot
Peder Bolstad hadde alltid drømt om å ta over gården, og fikk i 2018 endelig kjøpe slektsgården av bestefaren, etter hans lengre tid med sykdom. Da hadde gården i prinsippet vært brakk siden 80-tallet, og både bygninger og tilhørende landbruksområder bar preg av mange år med manglende vedlikehold.
– Både kloakkanlegg, strømanlegg og mere til måtte skiftes ut eller renoveres. Det har vært en kolossal jobb å oppnå den standarden som bygningene har nå, og det er fortsatt mye som gjenstår både med bygninger og uteområder, forteller han.
Bolstad er utdannet elektroingeniør, men jobber i det daglige med forvaltning og drift av eiendom hos Toma. Arbeidet på gården kommer i tillegg.
– Landbruksutdanningen fra Jønsberg tok jeg som voksen, i forbindelse med overtakelse av gården, forteller han.
En egen nisje
Bolstad Gård er primært en skogeiendom, og etter overtagelsen ble flere «vanlige» husdyrhold vurdert, men skrinlagt, da dette medførte enormt store innvesteringer. Det var da den unge bonden konkluderte med at han ikke ønsket å drive konvensjonelt, og begynte å se seg om etter en nisje.  
– Her er det en del skog, men skog går tomt etter hogst og innebærer samtidig en stor umiddelbar skattebyrde, fulgt av lang tid med lite inntekter. Jeg ønsker å ha en drift på gården som kan holde den i hevd, og med mer stabile inntekter, forteller han.
Det var etter samtaler og besøk hos skogbruksleder Anders Flugsrud på Søre Ål at ideen om hjorteoppdrett begynte å ta form. Et halvår senere deltok Bolstad på et inspirerende kurs hos Hjortesenteret på Svanøy, og beslutningen om oppstart ble tatt i bilen på fergeleiet, bare minutter etter avreise derifra.
Ser fremover
Oppstartsårets hendelse er tilbakelagt, men forsinket fremdriftsplanen med ett år. Det kommer derfor ikke produkter til salgs før i 2026. Han satser likevel ufortrødent videre. På Bolstad Gård har det i sommer både blitt født og tilført nye dyr til flokken, som nå teller 42 dyr.
Bolstad forteller at det er bare rundt hundre hjorteoppdrettere i Norge i dag, til tross for at hjort er en ettertraktet råvare.
– Markedsføring blir viktig, forteller han, og avslører samtidig at han er ganske ubevandret på akkurat dette området.
– Bær over med meg, for jeg er fortsatt nybegynner på Instagram, forteller han med et smil, og sikter til en film han nettopp har lagt ut, som etter vårt syn ser riktig så bra ut.
– Det skal etter hvert komme på plass en nettside for Bolstad Hjort også, avslutter han med et smil.
 
							




