Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Blomkålsuppe med persilleolje og spekepølse

foto av blomkålsuppe

Hva er i sesong på vinteren? Ingenting! Men vi har tradisjon for å spise mat som er varmende, og når vi skal bruke grønnsaker, bør det være grønnsaker som har god holdbarhet. 
Blomkålsuppe er en av de tradisjonelle suppene som stadig dukker opp, men den er samtidig ofte ganske blass – verdig pallplass i konkurransen om landets kjedeligste suppe. Det trenger ikke være slik. 

Hemmeligheten for å få en skikkelig rik, dyp smak på denne suppa er å steke blomkålen godt før du koker den. Dersom du synes det er enklere å bake den i ovnen, kan du gjøre det. Gni blomkålen med olje og bak i 20 minutter ved 220 grader. Et lite innslag av krydder er også med på å gi en mer spennende smak. Henriette Schønberg Erken anbefaler å koke blomkålen i melk, og det gir en fin sødme.

Vel så viktig er det at vi har i litt spekepølse, og at vi får ekstra mye smak av den ved å steke den. Slik blir det bruning, og fettet smelter. Du kan også bruke en sterk pølse som chorizo. 

Nok til 4-6

2 blomkål, brukket i små buketter
2 ss olje
1 løk, hakket
1 ts hel spisskummen
1/2 – 1 ts hele korianderfrø
1-2 ts røykt paprika
7-8 dl grønnsakskraft eller kylllingkraft, eller buljong
5 dl h-melk
2 dl creme fraiche
Lime- eller sitronsaft
Persille
Olje 
12-36 skiver spekepølse eller chorizo

Slik gjør du

Brekk blomkålen i små buketter. Del de største i to på langs. 

Varm olje i en dyp stekepanne eller en vid gryte, helst non-stick. Stek blomkålen på middels høy varme i 15 til 20 minutter. Rør av og til. Resultatet skal bli brunet, ikke brent. Det er litt kjedelig – du kan også gjøre dette i ovnen. (Hvis du vil pynte med litt stekt blomkål, ta ev et par små, godt brunede buketter.) Ha i løk og krydder og stek til løken er myk. 

Ha i kraft og melk og kok opp. La småkoke i 15 til 20 minutter, til blomkålen er myk. Mos med en stavmikser eller i en blender. Bruker du blender, gjør det i omganger, husk å ikke fylle den mer enn én tredel full hver gang, ellers blir det søl. Hvis suppa blir så tyktflytende at det er vanskelig å få den til å moses, spe med vann, kraft eller melk. Ha tilbake i gryta, smak til med salt. Kok opp. 

Lag persilleolje. Dette gjør du enklest hvis du har en juicepresse. Da kan du presse juice av persillen og blande med litt olje. Hvis du ikke har juicepresse, mos persille og olje sammen i en morter eller med en blender eller stavmikser, og sil gjennom en metallsikt. Da må du lage mye, for blendere og stavmiskere krever et visst volum for å klare oppgaven. Oljen er god og holder seg godt et par uker. 

Like før servering, stek spekepølsen i en middels varm panne. Er pølsa nokså feit, trenger du ikke å bruke fett i panna. 

Ha suppe i suppeskåler, pynt med noen buketter stekt blomkål, stekt spekepølse og persilleolje.