Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Andebryst med bakt rabarbra og purre

Foto av andebryst

Andebryst er skikkelig luksusmat! Og det feite kjøttet har godt av følge fra noe syrlig. På våren og forsommeren er det godt med rabarbra, på høsten kan du bruke litt syrlige epler eller plommer. Et stort andebryst er mye for to, men kan strekkes til å rekke til tre eller fire dersom du har mer tilbehør.

Server med nypoteter eller kokte byggryn.

Nok til 2-4

  • 1 stort andebryst
  • Salt og pepper
  • 150-200 gram rabarbra
  • 1-2 purre
  • 1/2 ts timian
  • 2 dl ande- eller kyllingkraft
  • smør
  • 1 ekstra stengel med rabarbra, hakket
  • 1 ss finhakket løk
  • 1 ss sukker
  • 1 ts hvitvinseddik

 

Ta ut andebrystet av kjøleskapet en time eller helst to før du skal begynne å tilberede. Skjær snitt på kryss og tvers på fettet. Krydre med salt og pepper, bare litt på kjøttsiden, mest på fettsiden.

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Finn fram en liten ildfast form til å bake rabarbra og purre i. Skjær rabarbraen og den hvite og lysegrønne delen av purren i biter som er like store som den ildfaste formen er høy. Stable bitene i formen til den er helt tett og nesten ikke mellomrom mellom. Hell over kraft og legg oppå en bit smør.

Bak i ovnen i 45 minutter.

Imens, varm en stekepanne. Stek andebrystet med fettsiden ned på middels høy varme i 8 minutter. Du bør ikke flytte på andebrystet, for først sitter den fast, så løsner den av seg selv. Det skal ikke være så varmt i panna at det ryker.

Snu og stek videre i 5 til 7 minutter, til kjernetemperaturen er 56 til 58 grader. Løft andebrystet over på en tallerken som står på et lunt sted. La kjøttet hvile med den sprø fettsiden opp i 10 minutter før du skjærer i det. Ikke dekk til.

Imens, stek den hakkede rabarbraen og den finhakka løken i samme stekepanne som du stekte andebrystet i. Etter 4 til 5 minutter, ha i sukker og eddik og ta av varmen.

Når du skal servere, pensle kjøttet med den søt-syrlig-salte sausen i panna og ha de stekte rabarbrabitene oppå, og den bakte purren og rabarbraen ved siden av.