Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Gode supperåd og oppskrift på ertesuppe

Ertesuppe med svineknoke

En god og varm suppe slår aldri feil. Selv om kalenderen fastslår at det er vår, er det fortsatt dager hvor en varm og god suppe frister mer enn noe annet. Andreas Viestad kommer her med en oppdatert versjon av sin smakfulle ertesuppe.

Tekst: Andreas Viestad

Foto: Mette Randem

Våren kommer før ingrediensene, og mens det er lyst ute, er det fortsatt lenge til vi kan smake våren i form av grønnsaker og bær. I gamle dager var våren den verste tiden, i vårknipa var vinterforrådet nesten brukt opp.

Hvis man var heldig hadde man salt kjøtt som svineknoke og noen tørka erter. Mens vi de siste tiårene har blitt en filetnasjon som anser at vi har råd til finere mat enn svineknoke og slett ikke tid til å lage noe som krever timer med koking, så er det noe i slike gryter som varmer både kropp og sjel. Her er en litt oppdatert variant, hvor jeg har blandet i litt friske (eller frosne) erter oppi suppa, for litt mer sødme, og jeg også har smakt til med litt eplesidereddik. 

Ertesuppe med svineknoke

Lettsaltet svineknoke er godt og billig og et fantastisk utgangspunkt for varmende suppe. Én knoke blir mat til mange. Orker du ikke å ha ertesuppe til middag flere dager på rad, er den fin å fryse. Oppskriften er til 6-8 personer.

Dette trenger du: 

1 svineknoke
350 gram tørka gule erter
350 gram tørka grønne erter
1 purre, i skiver
2 laurbærblad eller 1 krydderkvast
1 ts kjørvel
1-2 ss eplesidereddik
5 dl friske eller frosne erter

Slik gjør du:

Ha knoke og tørka erter i en stor gryte, fyll på med vann og la stå over natta – hvis du har tid. (Det er ikke avgjørende, for du kan starte med tørre erter, men de får ikke like fin konsistens, de kan lett forbli harde inntil de faller fra hverandre, mens erter som har ligget i bløt beholder fasongen bedre).

Kok opp. Smak på kraften. Hvis den er for salt, bytt ut litt eller halvparten av vannet. Ha i laurbærblad og kjørvel. La småkoke i 3 til 4 timer. Det enkleste er å sette gryta i ovnen ved 120 grader etter at du har kokt opp – da slipper du å tenke på den før den er klar til å spises. 

Like før du skal servere, fisk ut knoken og del opp kjøttet. (Har du tid til å la det avkjøles, kan du rive det fra hverandre med hendene, hvis ikke skjær opp med en kniv.) Ha kjøttet tilbake i gryta, sammen med eddik og friske erter. La småkoke i 3 til 4 minutter før du serverer.