Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Førjulsmagi på Hoel gård - en perle ved Mjøsa

Hoel gård

Et Mjøslandskap i vinterdrakt, med frostrøyk over Mjøsa og rimlagte busker og trær, danner den perfekte rammen rundt en førjulsopplevelse av de helt sjeldne. 

Det er noe eget med lyset over Neslandet der det strekker seg nedover mot Mjøsa og Helgøya. Her finner du Hoel gård – en historisk storgård som skriftlig kan dateres tilbake til 1300-tallet.  

Privat og personlig

Christian Fredrik Sandberg og hans samboer Sabine Sønstebø har inntatt vertskapsrollen sammen med hans foreldre, Per Eilif og Vigdis Sandberg. Det var de som først åpnet gården for besøk i 1992, og etterhvert har dette blitt en viktig og betydelig del av gårdens inntekstgrunnlag.  

– Dette er rett og slett et eventyrlig sted å samle hele familien. Vi leier ut alt fra enkeltrom til hele hus og villaer. Vi har totalt 38 rom fordelt på flere bygninger, alle rom med egne bad. Det er ikke et hotell, og det oppleves veldig privat å være gjest. Vertskapet er tilgjengelig og tett på ved behov, men trekker seg samtidig tilbake slik at gjestene føler at de får være i fred, sier Christian Fredrik. 

Nede ved stranda, bare 50 meter fra vannkanten, ligger portnerboligene. Fire koselige, rødmalte stuer der gjestene kan ha husene for seg selv. Eller hva med et opphold i brudesuiten, det hvite lysthuset nederst i hagen som ble bygd til en av gårdens døtre på begynnelsen av 1900-tallet? I hovedbygningen ligger flere luksuriøse rom, med navn som «Kongerommet», «Det blå rommet» og «Jomfruburet». 

Kanefart og tradisjoner

Jula starter tidlig på Hoel Gård, og fra november strømmer gjester til for en annerledes førjulshelg på landet. For mange gir Hoel muligheten til å samle storfamilien til en helg med gode opplevelser og tid til hverandre- eller de ansatte i bedriften for team-building, konferanser og ekte opplevelser i en stressende jobbhverdag. 

– Mange synes det er godt å komme litt bort fra byen i førjulstiden. Det er ofte godt med snø her på Hedmarken, og det å synke ned i en slede og suse gjennom vinteren, godt innpakket i skinn og tepper, gir en helt egen fred i sjelen. Mange koser seg med sparkturer rundt i nærområdet, og nyter stillheten og roen og det å bare være sammen, sier Sabine. 

På kvelden er det godt å kunne samles rundt et godt måltid, servert i privat spisestue eller ved langbordet, alt etter hva gjestene selv ønsker. Hoel Gård er viden kjent for sitt fantastiske kjøkken. Tilnærmingen har alltid vært at man benytter det lokale leverandører har av råvarer for sesongen og alt skal lages fra bunnen av. Gården er selvforsynt med kylling, delikatessepoteter, bygg, hvete, kirsebær, nordiske frukter, lindehonning, svarthyll og urter. Fra nabogårdene hentes det eplejuice, solbær, kalkun og hjort. Innlandsfisk, elg, rømme og grønnsaker kjøpes fra lokale leverandører i Mjøsregionen.

– Vi bygger hele tiden på hjemmefølelsen, og serverer tradisjonsrik, hjemmelagd mat basert på lokale råvarer – enten fra gården eller fra lokalmiljøet, forteller Christian Fredrik. 

Julemarked 

Ikke langt unna Hoel Gård ligger Hovinsholm, storgården ytterst på Helgøya som også huser et velrennomert julemarked som trekker besøkende fra hele landet.

– Vi får stadig flere gjester som ønsker å kombinere overnatting hos oss med et besøk på julemarkedet på Hovinsholm, og det synes vi er fantastisk hyggelig. Det er mange dyktige aktører som byr på små og store opplevelser i nærområdet, og mulighetene er mange for de som kommer hit, sier Christian Fredrik. 

Vi ser frem til julen og alt denne høytiden innebærer. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for at gjestene skal få en samlet god opplevelse med førjulsstemning om de velger å tilbringe denne tiden hos oss.