Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Mentorodning Ringsaker kommune
Foran fra venstre: Christina Bruhn, Heidi T. Karlsen, Dorin Moraru Bak fra venstre: Karl Morten Ramberg, Unni Flengsrud Oustad, Leif Øverland.

Suksess for mentorordning

Ringsaker kommune igangsatte sammen med IKT Ressursforum Innlandet og Hedmark fylkeskommune høsten 2019 et unikt prosjekt med mentorstøtte ovenfor regionens næringsliv. Allerede nå kan vi stadfeste at mentorordningen er en suksess. Totalt har 18 bedrifter benyttet seg av tilbudet.

Tilbudet retter seg mot bedrifter i planleggings- og etableringsfasen og vekstbedrifter, og er en unik mulighet til å få inn den kompetansen bedriftene ikke har i egne rekker.

Bedrifter med ulike behov

– Bedriftene som har fått tildelt mentor har ulike behov. Det er viktig at bedriftene får en sparringspartner som tilfører noe, men det er fortsatt bedriften som skal gjøre jobben, påpeker næringsrådgiver Heidi T. Karlsen i Ringsaker kommune, som også er prosjektleder for mentorordningen.

Timene som den enkelte aktør har fått tildelt skal benyttes innen seks måneder.  

– Bedriftslederne jobber hardt, og har som regel få personer å diskutere med. Å kjenne på hva en god mentorsamtale gir, kan sammenlignes med en lykkefølelse som vi mener bedriftene fortjener, sier Karlsen.

Pilotprosjekt

Mentorprosjektet er et pilotprosjekt som skal tilføre bedrifter, uavhengig av bransje, en faglig støtte. Bedrifter fra både Elverum, Løten og Hamar, i tillegg til Ringsakerbedrifter, er med i prosjektet. Bedriftene får veiledning og inviteres til faglige fellessamlinger. Her knyttes nye kontakter i regionen. 

Jerngrep AS er en av bedriftene som er tildelt mentor. De er svært takknemlig for timene som ble fordelt mellom mentor Karl Morten Ramberg og Unni Flengsrud-Oustad. 

– De har en bredde i kompetansen som ble gull verd for vår bedrift, sier Christina Bruhn i Jerngrep, et selskap som arbeider med utvikling av et produkt innenfor foring av dyr. 

– Vi begynte veldig smalt, men i en prosess sammen med mentorene, har nye dører åpnet seg og prosjektet har utviklet seg til å bli kjempespennende. Det har også løftet seg kvalitetsmessig. Dette er viktig for oss i det videre arbeidet med å inkludere blant annet Innovasjon Norge i neste fase. Vi kom gjennom nåløyet hos dem i markedsavklaringsfasen, forteller Bruhn. 

– Mentor Karl Morten Ramberg kom inn på et viktig tidspunkt for oss, og vi takker Gründerparken og Ringsaker kommunes næringsavdeling for at de koblet oss sammen, sier hun. 

Mentorer med bred erafring

Dorin Moraru er eier og daglig leder i Mjøsskigard AS. Han og mentor Leif Øverland kjente hverandre ikke fra tidligere, men ble koblet sammen og har startet mentorarbeidet.

– Leif er god på mye og har bred erfaring fra ulike lederposisjoner i næringslivet, og det er nyttig å ha han som en ressurs nå som Mjøsskigard AS har en sterk vekst. Vi må gjøre ting riktig i et slikt taktskifte, sier Moraru. 

– En mentorstøtte via prosjektet er for en begrenset periode. Jeg regner med at flere av bedriftene kjenner på nytten av å hente inn eksterne personer med annen kompetanse. Hvordan bedriftene løser dette i fortsettelsen avgjøres av den enkelte bedrift, avslutter Heidi T. Karlsen. 

Følgende bedrifter har samlet blitt tildelt ca. 200 timer veiledning av mentorer:  

Tretopphyttene as
TREEHOUSES OF NORWAY
Frøken Pimpernell as 
Be-Ma As
E. Paulsberg Eftf.
GREEN FUELS AS
Hege Wølner Interiørdesign
Stratigeek
Jerngrep Holding as
Katie Brines
Leomas AS
Mjøsa ferie og fritidssenter AS
Mjøsskigard AS
Smart Repair Bilpleie AS
SuNBio AS
Molstad Modell og Form AS
Moelv Bilpleie og Bilvask As
INteriørsøm AS