Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Innlandsfisk
Saltbakt innlandsfisk
Saltbakt innlandsfisk
Saltbakt innlandsfisk
b_50B5917

Saltbakt innlandsfisk med saltbakte beter og urtemajones

Mye innlandsfisk har litt blandet rykte utenfor et iherdig sportfiskermiljø, og noen ganger har ryktet kommet den i forkjøpet også blant fiskerne; det er ikke helt uvanlig å fange fisken uten å spise den. Det er helt urettferdig, for selv de fiskene som regnes som litt beskjedne, som sik og abbor er nydelige, med fast fint kjøtt og mild, deilig smak. 

Tekst: Andreas Viestad

Foto: Mette Randem

Her saltbaker jeg fisken. Det har flere fordeler. Det krever ingen forberedelser som filetering eller skraping, det er bare å legge fisken på salt i en ildfast form og bake den hel. Når fisken er ferdig er det bare å dra av skinnet.

Server med kokte poteter og grønn salat.

Oppskrift til 4 porsjoner:

Dette trenger du: 

1,2 - 1,5 kilo hel innlandsfisk som sik og abbor
800 gram beter
Grovt salt
1-2 ss persille
Andre urter, som timian eller salvie
50 gram grønnkål
1,5 dl majones
Eventuelt olje
Eventuelt eddik eller sitron

Slik gjør du: 

Forvarm ovnen til 220 grader. 

Gjør opp og skyll fisken. Du trenger ikke skrape skinnet, men det er fint å fjerne gjellene. Tørk godt. (Hvis fisken er våt blir det uheldig. Fyll buken på fisken med persille og eventuelt andre urter. 

Strø noen desiliter grovt salt utover en ildfast form. Legg betene oppå. Bak i ovnen i 25 minutter. 

Ta ut formen, snu betene. Legg oppi fisken. Strø gjerne over litt mer salt. Sett tilbake i ovnen og bak utildekket i ovnen i 15 minutters tid. Det er fint om du klarer å gjøre dette ganske kjapt, så saltet og formen ikke rekker å bli avkjølt før det skal inn i ovnen igjen.

Imens, press juice av grønnkål og en rekke ulike urter i en juicepresse. Hvis du ikke har en juicepresse, mos i en morter eller med en stavmikser. Bland med majones. Smak til med mer urter. 

Ta ut fisken. Sjekk at den er ferdig med et steketermometer. Kjernetemperaturen skal være over 50 grader, helst under 60. Hvis du ikke har et steketermometer, stikk en skarp kniv i kjøttet. Kjenn på temperaturen på spissen når den kommer ut, den skal være varm, markant varmere enn kroppstemperatur. 

La fisken hvile 5 minutters tid.

Imens, del betene i biter. Bland med friske urter, eventuelt litt olje og eddik eller sitron.