Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Foto: Mette Randem
Foto: Mette Randem
Trøfler
Sjokoladetraøfler. Foto: Mette Randem
Foto: Mette Randem
Foto: Mette Randem

Julegodt på fat og i kopp – oppskriftene finner du her!

Vaniljekarameller med nøtter, karamell med mango, salt og chili, hjemmelaget marsipan og sjokoladetrøfler i mange varianter – juleoppskriftene finner du her!

Vaniljekarameller med nøtter

Hjemmelaget karamell er en uhyre enkel måte å lage noe spennende ut av noe ganske uvanlig kjedelig: sukker. 
Dette er en temmelig hard, enkel karamell. Jeg tilsetter hakkede nøtter – det er veldig godt med macadamianøtter og hasselnøtter. Er du nøtteallergiker, bruk mandler.

Dette trenger du: 

2 dl sukker
1/2 vaniljestang
2 ss smør, pluss ekstra til smøring 
50 gram nøtter, hakket

Slik gjør du:

Bland sukker og frøene fra vaniljestangen. Bland også oppi resten av vaniljestangen. Den gir fra seg fin smak. 
Smør et stekebrett eller bakepapir med smør. 
Varm smør og sukker i en stekepanne med slippbelegg (non-stick) eller i en metallbolle med flat bunn. Rør rundt og bland godt. Blandingen vil begynne å koke. Det er viktig å passe på at blandingen ikke blir brent. Når du ser at blandingen begynner å bli brun i kanten, kan du med fordel sette panna til side og fortsette røringen. Ha panna tilbake på plata, men vær forsiktig, for nå går karamelliseringsprosessene temmelig fort, og det er en ikke så mye forskjell mellom ”godt karamellisert” og brent. 
Vend inn nøtter, hell blandingen over stekebrettet og vent litt før du smaker, for blandingen er dessertenes svar på lava. 

Karamell med mango, salt og chili

En karamell som biter tilbake. 

Dette trenger du: 

2 dl sukker
2 ss smør
1 dl mangojuice
1-3 ts tørket chili, eller chilipulver
2-3 ts fingersalt

Slik gjør du: 

Smør et stekebrett med smør. 

Ha 2 spiseskjeer av sukkeret i panna og sett på varmen. Ha alle de andre ingrediensene klar. Varm opp til sukkeret begynner å smelte i kantene, og så vidt begynner å brunes. Hell over resten av sukkeret, smør og mangojuice. Kok inn til blandingen begynner å koke med store, feite bobler. Rør inn chili. Bland godt. Hell blandingen over stekebrettet, strø straks over salt og la kjølne før du smaker. 

Hjemmelaget marsipan

Grunnoppskriften på marsipan er enkel, og kan være grunnlaget for en rekke ulike varianter (se tipsene etterpå). Hvis du skulle ha en mandelkvern, vil det gi et jevnere (men litt kjedeligere) resultat enn ved å bruke blender, slik jeg gjør. 

Tradisjonelle oppskrifter ber deg bruke bitre mandler, men det kan være vanskelig å finne, så jeg bruker kjerner av andre steinfrukt, som plomme, aprikos eller fersken. 

Oppskriften gir ½ kilo.

Dette trenger du:

250 gram mandler
2 kjerner av plomme, eller annen steinfrukt som aprikos eller fersken
250 gram melis

Slik gjør du: 

Ha mandler og vann i en gryte. Kok opp og sett til side. Pop mandlene. Det enkleste er å vente til de har kjølnet seg ned litt, og gni en rekke mandler mellom henda samtidig. Mange av dem vil miste skallet. Resten må du poppe én og én. 

Knus forsiktig plommesteinene. Ta ut kjernene. De kan være vanskelig å poppe, men de er så små at det ikke spiller særlig rolle. 

Ha melis i en gryte. Ha i et par-tre spiseskjeer med vann og kok opp. Når du har en jevn sukkerlake som bobler med tjukke bobler, Ta av varmen.

Ha sukkerlaken og halvparten av mandlene og begge plommekjernene i en blender. Kjør til du har en jevn masse. Du må trolig stoppe den flere ganger underveis og skrape ned mandler fra siden. (Jeg har funnet en måte å skrape mens blenderen går rundt, men dette er risky; du kan ende opp med masse søl, eller sleivbiter i marsipanen.)

Ha deretter i resten av mandlene, litt etter litt, og kjør til du har en litt ujevn masse som du tror du kan jobbe med. Hvis blender kjører seg tørr før du er fornøyd, ta ut noen av de hele mandlene og knus dem i en morter, eller knus dem med flatsiden av en kniv og hakk dem opp. 

Skrap ut blandingen av blenderen. Fukt hendene dine og kna blandingen sammen. Pakk den i folie og legg i kjøleskapet til du skal rulle ut kulene. 

Gode smakstilsetninger til marsipan

Med kanel: Rull marispankuler på et arbeidsbord, rull dem i malt kanel og legg på serveringsfat. Samme framgangsmåte for andre tørre krydder. 

Med safran: Bland 1/4 gram safran med 1-2 ss vann. La stå og gi fra deg farge. Rull ut marsipankuler. Rull i safranvannet, og deretter i melis for å absorbere fuktigheten. 

Mer pistasjnøtter: Rull marsipankuler på et arbeidsbord. Rull kulene i finhakkete pistasjnøtter og legg på serveringsfat. (En annen variant er å erstatte 75 gram av mandlene i marsipanblandingen med pistasjnøtter.)

Med rom eller konjakk: Bland melisen med rom eller konjakk i stedet for vann. 

Sjokoladetrøfler - grunnoppskrift

Mitt utgangspunkt når jeg lager sjokoladetrøfler er en enkel blanding av mørk sjokolade og fett – enten smør eller kokosfett. Begge deler er godt. Når jeg bruker smør, er det normalsaltet smør, for å få den fine kontrasten med noe salt. Kokosfett gir på sin side en fin sødme, og gjør at trøflene holder seg lengre. Jeg anbefaler å bruke en god, kraftig sjokolade, helst 60 til 70 prosent kakao. 

Dette er grunnoppskriften, som jeg bruker til de fleste, men ikke alle sjokoladetrøflene. Du kan få et mykere resultat ved å ha i mer fett, eller ved å blande inn litt fløte i blandingen også. (Fløte reduserer holdbarheten merkbart.)

Dette trenger du:

250 gram mørk sjokolade, hakket
60-70 gram smør eller 50 gram kokosfett

Slik gjør du: 

Kok opp vann i en liten gryte. 

Ha fett og sjokolade i en stålbolle. Sett bollen over det varme vannet, og skru ned varmen, slik at det ikke fosskoker. Ikke la bollen berøre vannet. Rør hele tiden, inntil smør og fett har smeltet. Skru av varmen. 

La kjølne, og rør gjerne flere ganger underveis. Når sjokoladen har begynt å tykne, kan du bruke det til å lage sjokoladetrøfler. Det enkleste er å rulle ut kuler i kakao eller melis, eller en blanding av de to. Under kommer flere varianter. 

Sjokoladetrøfler med ingefær

Ingefær er en fin, klassisk julesmak, samtidig som det er noe frisk med den, som er deilig i en tid man ofte spiser litt vel mye. Jeg har litt ingefærpulver rundt trøffelen, samtidig har jeg små biter med frisk ingefær inni. For at smaken av den ferske ingefæren ikke skal bli for overveldende, koker jeg den i litt sukker. 

Dette trenger du:

100 gram sjokoladetrøffel (se oppskriften over)
2 ss grovhakket ingefær
2 ss sukker
2 ts ingefærpulver
melis

Slik gjør du:

Ha fersk ingefær, sukker og 1 dl vann i en liten gryte. Kok opp og la koke i et par minutter, til vannet nesten har fordampet. Skru av varmen.

Ha melis og ingefærpulver i en bolle. 

Ta en skje med sjokolade, smør den utover skjeen og fyll med litt av den kokte ingefæren. Press sjokoladen sammen og form den til en kule. Rull den i melisblandingen.

Sjokoladetrøffel med gløggsmak, svisker og chili

Jeg er militant motstander av Tomtegløgg, men akkurat her gjør jeg et unntak. Tomtegløggen representerer her en smak av en rekke ulike krydder, samt en ekstra fruktsødme. 
Hvis du har tid, kan det være godt med litt kandisert appelsin eller mandarinskall til. Dette lager du simpelthen ved å skjære av et tynt lag av skallet (uten det hvite) og koke dette i en sterk sukkerlake. Skjær i strimler, legg på bakepapir og tørk oppå radiatoren eller bare på kjøkkenbenken.

Dette trenger du:

100 gram sjokoladetrøffel (se oppskriften over)
1-2 ss tomtegløgg (ublandet)
2-3 ss hakket sviske 
1 chili, finhakket, pluss eventuelt mer til pynt
melis eller kakao til rulling

Slik gjør du:

Mens sjokoladeblandingen fortsatt er myk, vend inn alle ingrediensene. 
Rull til kuler og vend i kakao eller melis. 

Hvit sjokoladetrøffel med kokos og mørk sjokolade

Egentlig en ganske kraftig sjokoladetrøffel, men dekket med mild hvit sjokolade. Her bruker jeg samme sjokoladetrøffelblanding som over. Det kan også være godt å ha tørka jordbær oppi blandingen. Du må smelte mer hvit sjokolade enn du får bruk for til å dekke trøffelen. Form små sjokoladeballer av det som er igjen, og rull i kakaopulver, så får du svarte trøfler som er hvite inni. 

Dette trenger du:

150 gram ferdig sjokoladetrøffelblanding av mørk sjokolade
50 gram hvit sjokolade
Revet kokos

Slik gjør du:

Vent til sjokoladetrøffelblandingen har blitt avkjølt nok til å la seg rulle til baller. Legg ballene på matpapir og sett i kjøleskapet. 

Smelt den hvite sjokoladen i vannbad. Avkjøl litt.

Ha revet kokos i en tallerken. 

Det finnes to måter å få den hvite sjokoladen til å dekke sjokoladekulene. Det ene er å stikke en pinne i en kule, ha den smeltede sjokoladen i et lite glass og dyppe kulen i den hvite sjokoladen. Det andre, og mest effektive måten, er å ha litt av den varme (men ikke glovarme) sjokoladen i hånda, og legge en kule oppi. Bruk hånda til å få den hvite sjokoladen til å dekke. 

Rull kulen i kokos og legg på et brett. 

Sjokoladetrøfler med kaffe og konjakk

Klassiske smaker. Her bruker jeg pulverkaffe. Er vanligvis lite glad i det, men det er praktisk til desserter. Her lager jeg en egen sjokoladeblanding med konjakk oppi. 

Dette trenger du:

100 gram sjokolade, hakket
1 ss smør eller kokosfett
1 ss konjakk eller brandy
kakaopulver
kaffepulver

Slik gjør du: 

Ha sjokolade og fett i en metallbolle og varm opp over et vannbad. (Se oppskrift på sjokoladetrøffel.) Rør rundt til du har en jevn masse. 

La blandingen kjølne, til den er tyktflytende og begynner å stivne. Rør noen ganger underveis. 

Ha kaffe og kakaopulver i en bolle. Ta en teskje og form en liten ball av sjokoladeblandingen. Ha det oppi sammen med kaffe og kakaopulver, rull til baller og legg på matpapir. 

Varm sjokolade med brente marshmallows

Harry og vidunderlig, en blanding av varm sjokolade og grilla marshmallows. 

Dette trenger du: 

6 dl melk
150 gram mørk sjokolade, hakket
1 ts revet appelsinskall
12 til 16 marshmallows

Slik gjør du: 

Varm opp melk og sjokolade i en liten gryte. Ha i appelsinskall. Pisk eller rør slik at sjokoladen løser seg opp. La så vidt koke opp. 

Varm fire kopper. Hell den varme sjokoladen i koppene. Riv opp marshmallows og ha oppå den varme kakaoen, så det blir et nokså tett lag. Hvis du har, bruk en creme brulee brenner til å smelte toppen av marshmallowsen. 

Ekte appelsinmarmelade

Denne oppskriften har jeg basert på en jeg har fått av Hans Blix, tidligere våpeninspektør, nå pensjonist og en ivrig marmeladespiser og –lager. Som alltid med marmelade, tar det noen dager, men det er verd strevet. Mesteparten av tiden er bare venting, uansett, og det blir nok marmelade til at du kan gi bort til venner og kjente. 

Dette trenger du:

1,5 kg bitre appelsiner
1,5 liter vann
2-2,5 kg sukker
3 ts sitronsyre

Slik gjør du:

Vask appelsinene i lunka vann. Hvis du er rimelig sikker på at de ikke er sprøytet, kan du nøye deg med å skylle dem. Skjær appelsinene i svært tynne skiver eller bittesmå biter. Ta vare på alle steinene og legg dem i en tøypose. (Hvis du ikke har bitre appelsiner, bør du fjerne den hvite underhuden mellom skall og fruktkjøtt. Legg det i posen sammen med steinene.) 

Ha de fint oppskårne appelsinene i en rustfri gryte sammen med tøyposen med steiner og hell over 1,5 liter vann. La stå over natta. 

Neste dag, kok appelsinblandingen, med tøyposen med steiner, i 45 minutter. Ha i sukker og kok marmeladen i 1 time uten lokk, til den har den konsistensen du liker. Bruker du høy varme, vil du få den mørke Oxford-marmeladen. 

Fjern tøyposen. Ha i sitronsyre. Hell marmeladen over i sterile glass. 

Altmuligmarmelade

Hvis jeg ikke får tak i bitre appelsiner, lager jeg marmelade av andre sitrusfrukter, en blanding av appelsin, sitron, mandarin, grapefrukt og kumquat er godt. 

Dette trenger du:

1,5 kilo assorterte sitrusfrukter
1,5 liter vann
1,5-2,5 kilo sukker
3 ts sitronsyre
eventuelt 1 stjerneanis
eventuelt 2 nellikspiker
eventuelt 1/3 vaniljestang, delt i to på lang

Slik gjør du: 

Vask sitrusfruktene godt i lunka vann. Skrell dem, fjern den hvite underhuden mellom fruktkjøttet og skallet, ta vare på det. Skjær skall og fruktkjøtt i tynne, tynne strimler. Ha steiner og den hvite underhuden i en liten tøypose. Du kan kjøre fruktkjøttet i en kjøkkenmaskin, men skallet bør du skjære opp for hånd. Ha skall, fruktkjøtt og tøypose i en stor gryte, hell over vann og la stå over natta. 

Neste dag, kok i 1 time. Rør inn sukker og kok videre i 1½ - 2 timer. Ha i krydder og kok i 20 minutter. Fjern tøyposen. Du kan godt la krydderne være i når du overfører marmeladen til glass, da vil kryddersmaken bli noe sterkere. Er du redd for at marmeladen blir for tynn, ha i litt syltepulver.