Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
A A A
Richard Heiberg og Marie Beate Rise
Marie Beate Rise og Richard Heiberg
Snorklipping ved ordfører Anita Ihle Steen
Snorklipping ved ordfører Anita Ihle Steen

Dørene åpnet for nytt kulturbygg på Prøysenhuset

I går åpnet Prøysenhuset en helt ny innendørs kulturarena. Et tilbygg som rommer filmkulissene til julefilmen «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul». Tilstede under åpningen var blant annet Richard Heiberg på vegne av Sparebankstiftelsen Hedmark, som har gitt prosjektet en betydelig gave på 2,5 millioner kroner.

– Sparbankstiftelsen Hedmark deler hvert år ut gaver til allmennyttige formål i Hedmark-samfunnet. Dette er faktisk en av de største enkeltgavene innenfor kulturelle formål Sparebankstilftelsen har gitt. Normalt gir ikke stiftelsen gaver til kommunale kulturformål, men Ringsaker kommune har et nasjonalt ansvar for å minne og hedre og aktualisere Prøysen, påpekte konsernsjef Richard Heiberg i Sparebank1 Østlandet.

– Gaven er øremerket publikumsamfiet og det tekniske anlegget. Vi ønsker Prøysenhuset lykke til, og håper bygget bidrar til å levendegjøre Alf Prøysen og hans verker for fremtidige generasjoner, sa han.

Som å være i filmen

I bygget som blir kalt «Den vesle bygda», kan publikum blant annet besøke slakteren, bakeren og isenkrambutikken fra filmen. Og midt på torget står et skinnende juletre. Bygget er plassert bak Prøysenhuset, med en glassgang som knytter de to bygningene sammen.

– Det ser jo helt likt ut! Utbrøt Miriam Kolstad Strand, som spilte hovedrollen «Elise» i «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul».

Spillefilmen kom på kino i fjor, og høstet gode kritikker. Nå er altså filmkulissene satt opp akkurat slik som de fremstår i filmen.

– Det er litt rart å være her, under innspillingen var det masse kameraer over alt, mens når jeg kom inn hit var det bare veldig koselig, fortsatte Strand.

Nytt amfi og teater

Tilbygget har en teaterscene med amfi for forestillinger, foredrag og filmvisninger. Denne jula har Prøysenhuset premiere på et helt nytt teaterstykke «Den vesle bygda som glømte at det var jul» skrevet av Hogne Moe, basert på filmmanuset. Under den offisielle åpningen av bygget fikk publikum se stykket i sin helhet. Og det var ingen tvil om at stykket passet like godt til voksne som til barn.

– Vi er veldig stolte av å endelig få vise fram dette spektakulære bygget. Vi er opptatt av å aktualisere forfatterskapet til Alf Prøysen, og dette er en unik mulighet til nettopp det. Det er en arena som passer for alle aldre, og vi håper mange er nysgjerrige og tar turen. I tillegg til å huse teater, kan bygget leies av publikum til konferanser, selskaper og julebord, sier Marie Beate Rise, daglig leder ved Prøysenhuset.

Meld deg på nyhetsbrev

Velg kategori*
Lest betingelser*