www.ringsaker.no

Helleristninger på veien ut til Mjøskastellet.
Helleristninger på veien ut til Mjøskastellet.
Matpakke.
Matpakke.

Besøk Mjøskastellet

Våren er tiden for å ta turen til Steinsholmen mellom Moelv og Ringsaker kirke, for holmen kan nås til fots bare i en kort periode mens det er lav vannstand i Mjøsa. Stedet byr på vakre omgivelser og spennende historie med helleristninger og borgruiner.

Steinsholmen er et perfekt mål for en ettermiddagsutflukt eller søndagstur. Det er et lett terreng som egner seg for alle, og man kommer seg tørrskodd over til holmen på våren før vannstanden stiger. Sesongen varer som oftest bare omkring tre måneder, fra ca. mars til mai. 

Helleristninger og borgruiner
Ved stranda ligger kampesteinen med helleristninger av elgfigurer. Ute på Steinsholmen finner man borgruinene etter Mjøskastellet, som var den største tårnbygningen i Norge fra middelalderen. Tårnet skal ha vært minst fem etasjer, eller over ti meter høyt. I dag synes bare deler av murene og to kjellervinduer. 

Historie
I høymiddelalderen pågikk en tilspisset økonomisk konflikt mellom konge- og kirkemakt. Kastellet ble bygd før år 1234, og skal ha blitt anlagt av kongen Håkon Håkonsen, som var i konflikt med kirkemakta på Domkirkeodden. Antakelig ble beliggenheten valgt fordi det var et ypperlig sted å kunne kontrollere ferdselen opp og ned langs Mjøsa fra. I senmiddelalderen skal kastellet også ha blitt brukt som statsfengsel. 

Stedet har masse spennende historie og er et fint utfluktsmål sammen med barn. Ta med niste og kos dere!