Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Trøfler

Julegodt på fat og i kopp – oppskriftene finner du her!

Vaniljekarameller med nøtter, karamell med mango, salt og chili, hjemmelaget marsipan og sjokoladetrøfler i mange varianter – juleoppskriftene finner du her!

Andreas Viestads pepperkaker Foto: Mette Randem

Viestads beste pepperkaker!

Andreas Viestad gir deg oppskriften på sine beste pepperkaker. – Den som ikke har forspist seg på pepperkakedeig i løpet av barndommen, har gått glipp av en viktig opplevelse. Men det er heldigvis aldri for seint. For meg handler julebaksten mest om det rundt, om å finne fram former og lage pepperkaker, om å lete etter krumkakejernet og rulle krumkakene, om å slikke sjokoladen av slikkepotten og kjenne duften av kanel når man lager kringle. 

Foto av fleskepannekaker

Fleskepannekaker

Jeg hadde ingen tro på fleskepannekaker som noe annet enn litt kjedelig hverdagsmat – inntil jeg smakte fleskepannekakene til Henning Fiflet Reistadbakken på Prøysenhuset. Det er god grunn til at de har blitt husets signaturrett – en beskjeden rett med svære smaker!

Foto av andebryst

Andebryst med bakt rabarbra og purre

Andebryst er skikkelig luksusmat! Og det feite kjøttet har godt av følge fra noe syrlig. På våren og forsommeren er det godt med rabarbra, på høsten kan du bruke litt syrlige epler eller plommer. Et stort andebryst er mye for to, men kan strekkes til å rekke til tre eller fire dersom du har mer tilbehør.

Foto av spareribs

Spareribs med honning og øl

Hvis du virkelig elsker å grille, er dette en rett du kan tilberede på grillen over mange timer. Men for enkelhets skyld gjør jeg klar kjøttet på forhånd i ovnen, og så skjerper jeg det på grillen, noe som gir røyksmak og litt ekstra dyp karamellisering.

foto av blomkålsuppe

Blomkålsuppe med persilleolje og spekepølse

Hva er i sesong på vinteren? Ingenting! Men vi har tradisjon for å spise mat som er varmende, og når vi skal bruke grønnsaker, bør det være grønnsaker som har god holdbarhet. 
Blomkålsuppe er en av de tradisjonelle suppene som stadig dukker opp, men den er samtidig ofte ganske blass – verdig pallplass i konkurransen om landets kjedeligste suppe. Det trenger ikke være slik. 

Gryte med kjøttkaker i brun saus

Elgkjøttkaker i brun saus

Tradisjonelt, trygt og godt, og slett ikke så vanlig som det burde ha vært. Kjøttkaker i brun saus har blitt en slags parodi – en ikke-rett som er tatt over av kantiner og veikroer. Andreas Viestad gir deg her oppskrift på gode, saftige kjøttkaker.

Hønsesuppe av Andreas Viestad

Hønsesuppe med fargerike rotgrønnsaker

En fin ting å starte det nye året med, er høne. Hvis du gjør det vil du oppdage at det ikke bare er fornuftig bondevett å ta vare på ressursene som ligger i pensjonerte høner, det er bra økonomi for en slunken januarlommebok. Og, ikke minst: Det gir veldig god smak. 

Mesdisterkaker Andreas Viestad

Viestads medisterkaker

Klassikerne er ikke kjedelige!

Jeg vil gjerne dele en av mine gamle favoritter i julestria Jeg hadde lenge vansker med å skjønne hva som var poenget med en del av de klassiske julerettene. Javisst er det deilig med feit og salt mat, men jeg lurte lenge på om det var en slags misforståelse at vi skal feire årets viktigste høytid med mat som også er … litt kjedelig. 

Elggryte

Elggryte med bacon og sopp

En av de beste gryterettene som finnes er den franske klassikeren boeuf bourgignon, en gryte med rødvin og storfekjøtt. Det er ingen ting i veien for å lage den like godt i Norge, men det er ikke til å komme fra at det er og blir en fransk rett. Derfor synes vi det er bra å slå et slag for helnorske ingredienser, som elg, bacon og øl, i en gryte som har et annet smaksbilde, men som er like god.