Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
A A A

Musikk for føde

Kvinne med kylling.

Blir kyllingene bedre av å få leke seg med Prøysen? De gamle CD-platene til Marianne Olssøn har fått nye oppgaver – i kyllingfjøset.

Tekst: Andreas Viestad
Foto: Mette Randem

– Det var så lenge siden vi hadde brukt CD ‘ene våre. Jeg trodde deres tid var ute, sier Marianne Olssøn.

– Men så kom omleggingen av kyllingproduksjonen, og da ble det på tide å finne fram Lisa Ekdal, Bo Kaspers og de gamle U2-CD’ene til Are.

Marianne og Are er ikke spesielt kjent for sin gode musikksmak. Faktisk beskriver Marianne musikkinteressen som «godt under gjennomsnittet». For tida hører hun bare på NRK Alltid nyheter, så nå er det musikalske på et slags lavmål.

Tidligere i år la de om driften i kyllingfjøset på Hovelsrud på Helgøya til økologisk produksjon. Omleggingen innebærer en rekke endringer. Kyllingene skal ha mer plass, tilgang til å beite på grasvollene utenfor fjøset, de får leve lenger, og de skal ha kraftfôr med økologisk korn. Tiltakene skal dokumenteres og godkjennes av kontrollorganet Debio. Alt det kan man lese seg opp til.  

Men så var det altså det med CD’ ene, da. Kyllingene skal nemlig ikke bare ha fri tilgang til mat, vann og grønne utearealer. De skal også ha tilgang på CD-samlinga til Marianne og Are. 

En stor forskjell fra tidligere tider, da platesamlingen var noe som gikk i arv fra foreldre til barn. 

– Sånn er det ikke nå, det skal jeg love, sier Marianne.

– Det finnes knapt en CD-spiller i huset. For en tid tilbake sa Karoline, dattera vår, at hun hadde lyst på platespiller. Men da var det ikke CD hun mente, men sånn gammeldags platespiller.

Så derfor arvet kyllingene CD ‘ene i stedet. 

– En del av den nye måten å drive på, handler om at vi må aktivisere dyrene på en helt annen måte. Vi tar med greiner inn i fjøset, så de har noe å plukke på. Og CD’er. Ikke for at de skal høre på dem, men for at de skal ha noe se på. Vi henger dem opp i tråder i taket, så de surrer rundt. 

Kyllingene blir fascinerte av å se lyset som spiller i CD’ene, noen ganger får de et glimt av seg selv. Og de bryr seg overhode ikke om hva slags musikk det er.

– Det dukker stadig opp nye CD’er. Nå fant jeg nettopp en Prøysen-CD. Den må i hvert fall kyllingene få.

Kyllingrett

Helstekt kylling med timian og ovnsbakte grønnsaker

Det er ikke vanskelig å lage helstekt kylling. Egentlig er det bare å gni den med olje eller smør, salt og pepper, ha den i ovnen og vente til den er ferdig. For å få den ekstra smakfull anbefaler kyllingbonde Marianne Olssøn at man steker den i en times tid med folie, og så avslutte den uten, for å få skikkelig brunt og smakfullt skinn.  Hovelsrudkyllingene er store, 2.5-3 kilo. Er det mer enn du trenger er restene også kjempegode.

Nok til 8-10

Dette trenger du:

1 hel kylling på omtrent 3 kilo
Salt og nykvernet svart pepper
Fersk timian, eller andre urter
1 sitron
Diverse grønnsaker, for eksempel squash og artisjokk
2 løk
Vann eller vin, rød eller hvit.
Olivenolje

Slik gjør du:

La kyllingen ligge i romtemperatur en times tid før du skal steke den. Forvarm ovnen til 160 grader. Gni kyllingen med salt og pepper, og olje eller smør. Fyll buken med timian og en halv sitron. (Den andre halvdelen kan du presse over kyllingen når den er ferdig.) Kutt squash, artisjokk og løk i mindre biter. Ha grønnsakene i en stor ildfast form sammen med et halvt glass vann eller vin. Hell over et par rause dæsjer med olivenolje, og krydre med salt pepper. Legg kyllingen oppå. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek nesten nederst i stekeovnen i 1 time.

Skru opp varmen til 200 grader. Fjern folien, og la fuglen steke videre til alt har fått litt brunfarge, omtrent 30 minutter. Det kan være lurt å løfte litt på fuglen å vende på grønnsakene for at de skal bli jevnt stekt. Sjekk at kyllingen er ferdig stekt ved å stikke med en gaffel i låret der det er på sitt tjukkeste. Hvis væsken som kommer ut er blank, er den ferdig. Er den fortsatt rosa, stek videre i 10 minutter og sjekk igjen. 

La kyllingen hvile på et lunt sted i omtrent 15 minutter før du skjærer den opp. (La eventuelt grønnsakene steke videre mens fuglen hviler.) 

Hell stekesaftene over grønnsakene. Skjær opp fuglen. Press over resten av sitronen og drypp over litt olivenolje før servering.

Meld deg på nyhetsbrev

Velg kategori*
Lest betingelser*