Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

Satser økologisk

Økologisk kylling holdt av hender.

Et kyllingliv på Hovelsrud gård på Helgøya har blitt lengre, lykkeligere og full av frisk luft.

– Vi vil at kyllingene våre skal ha et godt liv. Derfor har vi nå begynt med økologiske kyllinger, forteller Marianne Olssøn. 

Hun og mannen Are Herrem driver en av landets fire rendyrkede produksjoner av økologisk kylling. Gården har en av landets eldste slaktekyllingproduksjoner, helt siden 1962 har de hatt oppdrett av vanlig konvensjonell industrikylling. I år har de bygd om kyllinghuset til økologisk drift.

– Dette er en stor satsing. Vi vil oppdrette 50.000 økologiske kyllinger i stedet for 300.000 som er vanlig for konvensjonell drift, forteller Olssøn.

Fremtidens jordbruk

På Hovelsrud kan kyllingen nå gå fritt ut og inn i en stor hage epletrær, hvit rips, urter og blomster. De får god plass, dagslys, økologisk fôr, aktiviteter som gjør kyllinglivet mer variert og god tid til å vokse seg store. Mens konvensjonell kylling lever i en knapp måned får øko-kyllingene leve i minst 70 dager. 
– Satsingen på økologisk kylling er en satsing på fremtidens jordbruk, mener vi. Vi tror at jordbruket i Norge vil dreies i retning av mer bærekraftig produksjon, at vi må spise mer lokal mat og mer sesongbasert, og med større grad av dyrevelferd, sier Olssøn. 

Marianne Olssøn med økologiske kyllinger.
Marianne Olssøn og de økologiske kyllingene

Serveres på Michelin-restaurant

Den økologiske kyllingen kom i butikkene i slutten av mai. Responsen har vært svært god, og kyllingen blir blant annet servert på Michelin-restuaranten Maaemo i Oslo. 

– Det er veldig moro å lage et produkt som får en slik mottakelse. Vi får gode tilbakemeldinger på at kyllingen er saftig og velsmakende. At kyllingene har levd et godt liv, kjennes på smaken, mener Marianne Olssøn. 

Du får kjøpt Debio-godkjent kylling fra Hovelsrud hos Kiwibutikker på Østlandet, Maschmann i Oslo, Matfatet i Brumunddal og Jokern på Tingnes.  

Se hovelsrud.no for oppskrifter og inspirasjon

 

Foto: rakelberg.com