Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Anita Ihle Steen
Anita Ihle Steen
IMG_8126
Charlotte Sveinsen
Anders Buchardt
Anders Buchardt
Arthur Buchardt
Arthur Buchardt
IMG_8166
Thor Gotaas
Tor Rullestad
Tor Rullestad
Daniel K. Siraj
Daniel K. Siraj
Andreas Viestad
Andreas Viestad
Frank Aarebrot
Frank Aarebrot
Harald Magnus Andreassen
Harald Magnus Andreassen
Trond Skjellerud
Trond Skjellerud
Jørn Strand og Jens Listrup
Jørn Strand og Jens Listrup
folk i salen
folk i salen

RingsakerSeminaret 2017

– Jeg håper at denne dagen vil bidra til gode samtaler, nye kontakter og et løft for vekst og utvikling i Innlandet, sa ordfører Anita Ihle Steen, da hun åpnet til RingsakerSeminaret 2017 på Prøysenhuset 7. februar.

 

RingsakerSeminaret arrangeres i et samarbeid mellom Ringsaker kommune og Eidsiva. Konferansier for dagen var næringssjef i Ringsaker kommune, Tor Rullestad. På programmet sto foredrag av en rekke profilerte personer: Kokebokforfatter og cafeeier Charlotte H. Sveinsen, hotellgründerne Anders og Arthur Buchardt, forfatter Thor Gotaas, konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, kokk og matskribent Andreas Viestad, professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, tidligere politiker og styreleder i Sykehuset Innlandet, Anne Enger, økonom Harald Magnus Andreassen, administrerende direktør i Eidsiva bredbånd, Trond Skjellerud og komiker Espen Beranek Holm.

Bergtatt av Helgøya

Charlotte Sveinsen, best kjent som Skafferiet-Charlotte, flyttet til Ringsaker med sin tilkommende mann, Tolle, som var odelsgutt på Helgøya. 

– Jeg falt pladask for Helgøya, Ringsaker, Innlandet og Mjøsa. Sanselig som jeg er, så jeg hvilke kvaliteter Helgøya hadde å by på, sa Charlotte Sveinsen i sitt foredrag.

Etter å ha fått tre barn, bestemte hun seg for å åpne gårdscafeen Skafferiet, som har blitt en institusjon som drar tusenvis av besøkende til Helgøya hvert år. 

– Jeg brukte to og et halvt år på planleggingen av åpningen av Skafferiet. Jeg savnet selv et tilbud i nærområdet. Helgøya ligger i ekstremt vakre omgivelser. Jeg ville starte et sted som kunne gi meg en opplevelse jeg selv savnet, sa Charlotte. 

– Beliggenheten har, mot alle odds, blitt en fordel: I alt jeg sier og gjør nevner jeg Helgøya, Hovinsholm, Mjøsa, Ringsaker og Hedmark. Jeg selger inn landbruket, bonden, lokal mat og det gode liv på landet kontinuerlig når jeg markedsfører Skafferiet, avsluttet Sveinsen. 

Buchardts 11 hoteller og 4075 hotellrom

Far og sønn, Arthur og Anders Buchardt, holdt et inspirerende foredrag om sitt virke som hotellgründere.

– Vi har fokus på én ting: Å utvikle nye hotellprosjekter. Det skal være nye, store anlegg med gode beliggenheter, sa Anders Buchardt, og viste bilder av fantastiske hotellanlegg. 

I løpet av de siste åtte årene har Buchardt bygget 11 hoteller, 4075 hotellrom, 220 leiligheter og investert totalt 8.5 milliarder kroner.

– Det handler om å tenke, å tro, å tørre og ha tillit. Det gjelder også samfunnsutvikling. Innlandet står foran veldig store muligheter med elementer som nytt sykehus, E6 og utvikling av jernbanen. Mulighetene ligger der, men det krever samarbeid. Pengene skal fordeles for størst mulig samfunnsmessig utnytting, sa Arthur Buchardt, som ser frem til åpningen av verdens høyeste byggverk i tre, Mjøstårnet, som nå er vedtatt bygget i Mjøskanten i Brumunddal. 

 –Mjøstårnet bygges med skog fra Ringsaker. Poenget er ikke bare å sette Brumunddal og Ringsaker på verdenskartet, men vise hvordan et bygg kan løses med kortreiste og miljøvennlige materialer, avsluttet Buchardt senior. 

OBOS satser offensivt i Innlandet

– Urbaniseringen kommer, byene vokser. Oslo-regionen vokser i et hurtig tempo. Det er en fantastisk mulighet for Innlandet å kople seg på. Den mentale avstanden til hovedstaden er heller ikke så lang lenger. Fordelen med Innlandet, er at man kan bo bedre og i naturskjønne omgivelser, sa konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj.

– OBOS har 24 000 medlemmer i Hedmark, og vi er her for å bygge nye boliger for dem. Dette er en region i vekst. OBOS ønsker å gjøre gode investeringer i Innlandet og utvikle samfunnet sammen med gode forretningspartnere. Dette skal vi gjøre i tråd med våre verdier: Vi skal være skikkelige, kvalitetsbevisste, offensive, lønnsomme og engasjerte, sa Siraj. 

Andreas Viestad slo et slag for matkommunen

Matskribent, kokebokforfatter og programleder Andreas Viestad har blitt en sann Ringsaker- entusiast, noe som kom til uttrykk under hans foredrag på RingsakerSeminaret. 

 – Ringsaker er der det gode brødet kommer fra! Tenk smått og tenk grønt! Den viktigste delen av urbaniseringen dere kan etterape er ikke å konkurrere med hipsterne på Grünerløkka, men nettopp det å synliggjøre småprodusentene og rikdommen i matproduksjon som finnes her, sa Viestad. 

– Vikingene var først og fremst kornbønder. Norsk mat før 1920 besto av korn, graut, brød og flatbrød. Vi har en brødkultur. Kornet er grunnsteinen vår. Dette gjenspeiler også programserien New Scandinavian Cooking som blir vist på tv til våren, sa Viestad, og understreket hvilken enorm ressurs det er for Ringsaker å ha røtter i matindustrien og -kulturen. 

– Spørsmålet jeg alltid stiller er: «Hva smaker det stedet du er glad i?» avsluttet Viestad. 

Frank Aarebrot med politiske spådommer

– Velgere er ikke statsvitere. De reagerer på budskapene de blir utsatt for. Politikerne synes å være levende opptatt av ting som folket er likegyldige til. De som ikke har beregnet sitt publikum, bruker tiden på å skjelle ut de som har gjort det ved å kalle dem populister, sa Frank Aarebrot. 

Aarebrot og foredro om de lange politiske linjer fra det som skjer på globalt plan til det forestående stortingsvalget til høsten.


Anne Enger ønsker sykehus ved Mjøsbrua

– Jeg tør ikke å si på hvilken side av Mjøsbrua, men vi ønsker ett hovedsykehus ved Mjøsa, sa Anne Enger, styreleder i Sykehuset Innlandet. 

– Hvis Gardermoen hadde blitt langt på Hurum og ikke på Gardermoen, hadde Innlandet sett annerledes ut. Jeg ser mulighetene til å løfte seg enda lenger nord med satsing på kompetanse med nytt hovedsykehus. For å få dette til, må vi trekke i samme retning. Jeg mener det er en gylden anledning nå, sa Enger. 

– Suksesskriteriet for et nytt hovedsykehus i Innlandet, er at vi er politisk samlet. I dag har Sykehuset Innlandet drift på 49 steder, og sykehuset hadde 7550 årsverk og over 10 000 ansatte i 2015. Alle politikere må være opptatt av at dette drives godt og se på en bærekraftig drift videre, sa Enger. 

Harald Magnus Andreassen positiv på vegne av Innlandet

Med tittelen «Det går jo ikke så aller verst?» holdt Harald Magnus Andreassen et gnistrende foredrag om norsk og internasjonal økonomi. 

 – Når går det galt i økonomien? Jo, når folk gjør høye investeringer, opparbeider seg høy gjeld i kombinasjon med lav sparing, når det er høy inflasjon og høye priser på aksjer, eiendom og kreditt, sa Andressen. 

 – Vi har ikke spist oljepenger, og vi har levd forsiktig av avkastningen. Norske banker har blitt tvunget til å ha høyere egenkapital.  Alt i alt, jeg er ganske optimist. Jeg tror vi har hatt flaks i Norge. Og jeg er ganske sikker på at Innlandet vil klare seg helt fint i årene som kommer, avsluttet Andreassen. 

Trond Skjellerud lovet bredbånd til alle innen 2025

– Høyhastighets bredbånd har blitt et folkekrav, og like viktig for folk som strøm og vann i springen. Derfor lover Eidsiva 100 % høyhastighets bredbåndsdekning i Ringsaker innen 2025, proklamerte administrerende direktør i Eidsiva Bredbånd, Trond Skjellerud. 

– Hedmark og Oppland er kanskje den regionen som har størst nytte av det digitale skiftet. Man kan sitte ute i distriktet og handle på nett, og den relative besparelsen er mye større enn for folk i byene. Med høyhastighets bredbåndsdekning kan Innlandet bli en digital vinner, avsluttet Skjellerud. 

Rådmann Jørn Strand  svarte umiddelbart opp Trond Skjelleruds ambisjon om å bygge ut bredbånd til alle i Ringsaker innen 2025. 

– Ringsaker kommune har allerede satt av 1,2 millioner kroner i året til bredbåndsutbygging, men med Eidsivas ambisjoner må vi strekke oss ytterligere. Jeg fortalte nettopp litt om regnskapsresultatet til kommunen og i det opplegget vi legger fram nå er det lagt til rette for ytterligere 5 millioner kroner i spleiselagsmidler. Slik at kommunen i tråd med kommunestyrets bredbåndsstrategi kan bidra skikkelig til at dette arbeidet skyter fart, sa Strand. 

Rådmannen avsluttet RingsakerSeminaret med å takke alle bidragsytere til seminaret. 

  – For en dag! Jeg vil benytte anledningen til å si tusen hjertelig takk til dere alle. Det er veldig kraftfullt å møtes på denne måten. Tirsdag 6. februar 2018 arrangerer vi RingsakerSeminaret for 5. gang. Følg med, for snart sender vi ut påmeldingslink, avsluttet Strand.