Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no

En opplevelsesvei utenom det vanlige

Edel Design, midt i mjosa

Bare en svipptur fra E6 finner du «Midt i Mjøsa», eller nærmere bestemt Nes og Helgøya, som evner å ta pusten fra selv erfarne livsnytere. Det er noe med de storslagne gårdene og bølgende åkrene, det glitrende vannet og den høye himmelen. Det rører ved sjelen. 

Takket være en visjonær ildsjel og entusiastiske medlemmer har området blitt en kjent og kjær destinasjon for stadig flere tilreisende. Kulturlandskapet på Nes og Helgøya har nok alltid vært like vakkert til alle tider, men trolig ikke så lett å oppdage. Inntil for få år siden har de fleste bokstavelig talt bare sust forbi. I riktig gamle dager med hest eller til fots på Kongeveien mellom Oslo og Nidaros. I nyere tid med raske biler på den effektive transportetappen som utgjøres av E6. Uvitende om den vakre perlen som befant seg ute på det store neset, med sagnomsuste Helgøya rett utenfor – midt ute i Norges største innsjø Mjøsa. 

Muligheter - sett gjennom øynene til en innflytter

Det nærmer seg to tiår siden Edel Urstad kom til området. Hun og mannen kjøpte etterhvert sin egen lille idylliske gård på Nes. Midt i alt det vakre. Han startet opp med økologisk dyrking av solbær. I 2005 etablerte hun Edel Design hjemme på gården. Begge bedriftene ble en suksess, helt fra oppstart. I tillegg var de omkranset av vakkert kulturlandskap og flotte folk. Ressurser som Edel bare visste at kunne bli til noe mer, om man slo seg sammen. 

Høsten 2006 var hun klar for å gjøre idé til handling, og samlet en gruppe bygdeentusiaster og ressurspersoner for å sette Nes og Helgøya på kartet i positiv forstand, én gang for alle.

«Midt i Mjøsa» blir til

– Vi begynte med å kartlegge hva vi har og hva vi ikke har, diskuterte hva som skulle til, og ble enige om nødvendige spydspisser for å kunne bli en destinasjon som de fastboende var stolte av og som trekker tilreisende og tilflyttere, forteller hun.

Det skulle vise seg å bli en effektiv prosess. Edels egen drivkraft ble raskt adoptert av prosjektgruppen. De ville bygge bruer mellom folk og løfte i lag. Annenhver mandag hele høsten møttes de i galleriet til Edel.

– Makan til effektiv jobbing! For en iver og for et engasjement! Alle stilte opp, hver og en, minnes hun. 
Mindre enn et halvt år senere var alle grunnpilarene på plass. «Midt i Mjøsa» var etablert.

Både & opplevelser

Opplevelsesveien «Midt i Mjøsa» ble en suksess. Det som startet med et nettverk av til sammen ti opplevelsestilbydere, teller nå hele 26 medlemmer som samarbeider og markedsfører seg sammen. Bare en kort avstikker fra E6 og en travel hverdag kan besøkende selv plukke sine opplevelser som jordbær på et strå. Og responsen er formidabel. Tilreisende valfarter i dag til det populære området. 

– Vi tilbyr «både-og-opplevelser» her Midt i Mjøsa. Her er det både romantisk og spennende. Både fartsfylt og beroligende. Man kan både ha piknik ved strandkanten og få gourmetmåltider på hvite duker. Du kan få rikelig av både praktfull natur og berikende kultur. Du trenger ikke å velge det ene eller det andre. Her får du både og, fastslår hun.

En reise verdt

Leder av Visit Innlandet, Arne-Jørgen Skurdal, synes det er inspirerende å se hvordan Midt i Mjøsa har satt Nes og Helgøya på kartet gjennom godt samarbeid.

– De har evnet å sette opplevelsestilbudet i et system som gjør at hver og en blir del av noe større enn seg selv, og som virkelig gjør stedet til en reise verdt for de besøkende, konstaterer han.