Dette er Ringsaker kommunes markedsportal. For kommunens vanlige side med kommunale tjenester, gå til www.ringsaker.kommune.no
Tron Bamrud, fylkesrådmann Innlandet
Tron Bamrud, fylkesrådmann Innlandet
Anders Hvid, DareDisrupt
Anders Hvid, DareDisrupt
Even Rognan Lotnæs, Moelven Industrier
Even Rognan Lotnæs, Moelven Industrier
IKT-dagen 2019_2[2]
Silvija Seres
IKT-dagen 2019_1[2]
Paul Chaffey, statssekretær for digitaliseringsministeren
IKT-dagen 2019_
Tor Rullestad, næringssjef Ringsaker kommune

Det digitale Innlandet

Hva betyr de digitale endringene i samfunnet for utviklingen av Innlandet? Hvilke muligheter vil et nytt fylke kunne by på? Dette var blant temaene da den 6. årlige IKT-dagen – Det digitale Innlandet, ble arrangert på Prøysenhuset i dag. 

– Det finnes noen lavthengende frukter for digitalisering i Innlandet. Blant annet innen undervisning og veiadministrasjon og kollektivtransport. Potensialet innen teknologi og digitalisering er stort. Målet frem til 2025 er å få brukerne til å oppleve én digital offentlig sektor, sa Innlandets nye fylkesrådmann, Tron Bamrud.

Vekst og muligheter i Innlandet

Karl Olav Nordengen, regiondirektør i EVRY og næringssjef Tor Rullestad i Ringsaker kommune ønsket velkommen til seminaret og viste gode eksempler på innovasjons- og digitaliseringsprosjekter i Innlandet. 

– Fra nyttår blir vi ett fylke – i hjertet av Norge. Vi må fortsette å samarbeide, ta en god posisjon som det digitale Innlandet og markere oss for resten av verden. Kunnskapen har vi, og den må vi utnytte, fastslo Nordengen.

Nordmenn er et digitalt folkeslag målt opp mot andre nasjoner, også innen offentlige tjenester. Eksempler på dette er blant annet skattemeldingen og ID porten. Regjeringen har høye ambisjoner, og ønsker å drive utviklingen videre. Paul Chaffey, statssekretæren for digitaliseringsministeren, delte sine tanker rundt hva dette betyr for den lokale forvaltningen, og hvordan en kommunene kan bli best mulig rustet for å møte disse ambisjonene.

– Kommunenorge må satse på teknologi. Ved å gjøre ting på en smartere og bedre måte vil dette skape en enklere hverdag for innbyggere, og gjøre offentlig sektor mer effektiv enn i dag, fastslo Chaffey.

Ledelse i digitaliseringens tid

Forsker og rådgiver Silvjia Seres, delte spennende tanker om ledelse i digitaliseringens tid og hva som skjer i denne store teknologidrevne omveltningen av alle næringer og samfunn, og hvordan vi best kan tilpasse oss og drive denne endringsreisen på en konstruktiv måte som ledere og ansatte.

– Digitalisering er ikke noe som skjer, det er noe vi gjør. Spørsmålet dere må stille dere er "hva vil vi med teknologien", og "hvordan håndtere digitaliseringen på en best mulig måte?". Vi må finne den veien som er viktigst for oss og passer vår virksomhet best, sa Seres. 

– Den fjerde industrielle revolusjonen endrer ikke bare forretningsmodeller og markedsposisjoner, den endrer hvordan vi jobber og hvordan vi leder, og hvordan vi er, påpekte hun. 

Sikkerhet i vår nye teknologiske verden

Brage Strand i Mobai, holdt innlegg om en fremtid med biometri – om fordeler og ulemper med ansiktsgjenkjenning. Med teknologi som AI, bilde og ansiktsanalyse kan vi bruke ansikt, øyeregionen og iris til verifikasjon av identitet. Brage fortalte om hvordan bildeanalyse kan brukes på nye måter og forhindre sikkerhetsangrep.

Sikkerhet står helt sentralt i den digitale fremtiden. Bjørn Kråkevik, stabssjef i Cyberforsvaret holdt innlegg om sikkerhet i vår nye teknologiske verden, og hvordan man best mulig ivaretar sikkerheten og hvilken tilnærming vi bør ha for å beskytte oss best mulig.

– Digitalisering er den største trusselen Norge står ovenfor i moderne tid. Gjør risikovurderinger som forebyggende tiltak for din bedrift. Kjenn nettverket ditt, og gjør en Risiko- og sårbarhetsanalyse. Den vil gi svaret på hvor sårbar du er, hva trusselen kan være, hvem trusselaktøren kan være og hva de kan søke å oppnå. Kontroller tilganger og rettigehter. Å fjerne rettigheter har sjelden prioritet, men er svært viktig for sikkerheten, sa Kråkevik.

Det digitale sagbruket

Videre under arrangementet holdt den anerkjente foredragsholderen Anders Hvid i DareDisrupt innlegg om hvorfor en nordisk modell for verdibasert innovasjon og bærekraft kan være fremtiden. 

Even Rognan Lotnæs, CIO i Moelven Industrier fortalte om erfaringer og konkrete økonomiske resultater fra digitaliseringsarbeidet «Det digitale sagbruket» i Moelven Industrier. 

– I pilotprosjektet «Det digitale sagbruket» ønsket vi å samle inn all relevant data fra produksjonssystemene ved å koble sammen alle sidene i verdikjeden, og med dette blant annet finne flaskehalser, tapspunkter og komme frem til kvalitetsforbedringer. Veien til «det digitale sagbruket» handler om hvordan utnytte IoT, Big Data og Industri 4.0 i praksis, forklarte Lotnæs.

IKT-dagen ble en dag fylt med spennende foredrag om digitalisering, teknologitrender og samfunnsutvikling. Arrangementet ble arrangert av EVRY og Ringsaker kommune sammen med IKT-Ressursforum Innlandet.